2024. május 7. - Gizella
Az MSZP és az LMP után a Jobbik vezetői is kiléptek az alkotmányozásból. Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke nyilatkozott lapunknak.
2010. november 25. csütörtök 06:12 - Fontos Erzsébet

A múlt héten a Jobbik képviselői kiléptek az alkotmányozásból, és ezután tüntetést tartottak a Kossuth téren. A Jobbiknak miért lényeges elfoglalnia az utcákat és ott érvényt szerezni a követeléseinek?

Utcai tüntetések és demonstrációk által ismertettük meg magunkat az országgal. Mi az utcáról jövünk és továbbra is ott maradunk. Csak azért, mert parlamenti párttá váltunk, nem kívánjuk a munka eszköztárából kiszelektálni azt a fajta politikai terepet, amit az utca jelent. A jövőben, ennek a műfajnak sokkal nagyobb teret kell kapnia, amire sajnos hamarosan szükség is lesz.
Az országgyűlési választások idején mi találkoztunk a legtöbbet az emberekkel, nekünk volt a leghitelesebb kapcsolatunk velük. Az utca, mint fórum, ennek az élő kapcsolatnak a fenntartásául szolgál.

Az utcai tüntetések erődemonstrációk is egyben. A parlamentben, a jelenlegi kétharmados narancstöbbséggel szemben nehéz eszközöket találni. Az utca viszont lehetőséget ad arra, hogy ott elmondjuk a véleményünket.



A jövőben számíthatunk további demonstrációkra?

Biztos vagyok benne, hogy igen. Mint magyar állampolgár annak örülnék, hogy ha nem lenne apropója, de politikusként és parlamenti képviselőként azt tapasztalom: elkerülhetetlen az utcai tüntetések megtartása. Nagyon sok probléma van, amit a kormány nem tud megoldani.

Az egyik sajtóorgánum szerint belső ellentétek uralkodnak a pártban. Igaz ez?

Mindezt cáfolom. Soha nem tagadtam, hogy a Jobbikon belül, bizonyos kérdésekben vannak véleménykülönbségek, de ezek nem feszítik szét a pártot. A magyar politikában a legegységesebb pártnak számít a Jobbik.

Egy pártban mindig vannak vélemények, árnyalatok, színfoltok. A kérdés az, hogy ezek egy keretben tarthatóak-e vagy sem. Az LMP frakcióból például már volt kilépő, és tudomásom szerint nagyon sok belső problémájuk van, melyet még nem tudtak feloldani, ilyen például, hogy mi legyen a viszonyuk a vidékkel.

Az MSZP-t, a párt legnépszerűbb politikusa, Szili Katalin hagyta el és új mozgalmat alapított. Gyurcsány Ferenc egyelőre még a párton belül hozott létre mozgalmat, de nagyon komoly rivalizálásba kezdett Mesterházy Attilával.

A Fideszben jelenleg egy felszínes egység van. Többek között ez abból is látszik, hogy a korábbi szövetségesek köre: a MAGOSZ, a Kisgazda Polgári Egyesület, a Lungo Drom és az önkormányzati lobbi teljesen jelentéktelenné vált. Emellett a Fideszen belül a Pokorni-Hoffmann vita is felszínre hozott egy ideológiai, azaz liberális-konzervatív törésvonalat, ami majd az oktatás-, kultúr-, és médiapolitikában frontvonalakat nyit meg.

A Fideszt a győzelem ereje tartja össze, de nemsokára nagyon komoly problémák kerülnek a felszínre.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását