2024. május 5. - Györgyi

Rendkívüli konzultáció

Peking javaslatot tett a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését célzó hatoldalú tárgyalások delegációvezetőinek rendkívüli konzultációjára, december elejére - közölte a külügyminisztérium vasárnapra összehívott sajtótájékoztatóján.
2010. november 28. vasárnap 12:03 - HírExtra
A rendkívüli ülés nem jelentené a tárgyalások újraindítását, de remélhetőleg a feltételek megteremtésével elősegítené azt - jelentette ki Vu, aki megjegyezte, a félszigeten az utóbbi időben "megjelent több bonyolult tényező", s "a nemzetközi közvélemény, de főleg a hatoldalú tárgyalások tagjai mélyen aggódnak". Peking szerint a feszültség fokozódik, ezért szükség van a koreai kérdésben a sürgős véleménycserére.

Elhangzott: Dél-Korea és Kína egyaránt úgy véli: a jelen helyzet aggodalomra ad okot.

Az egyetlen elhangzott kérdésre - amely Taj Ping-kuo (Dai Bingguo) kínai államtanácsos szöuli vizitjére vonatkozott - Vu elmondta: Taj vasárnap találkozott Ri Mjong Bak dél-koreai elnökkel, aki értékelte Kínának a kérdésben tett erőfeszítéseit. Dél-Korea és Kína egyaránt úgy véli, hogy a jelen helyzet aggodalomra ad okot - hangzott el.

Vu, aki a hatoldalú tárgyalásokon a kínai delegáció vezetője, megerősítette, hogy Kína ellenez minden olyan cselekedetet, amely sérti a félesziget békéjét és stabilitását. "Óvatosan fogunk (a javaslatra) válaszolni, miközben szorosan együttműködünk Dél-Koreával és az Egyesült Államokkal" - mondta nem sokkal a pekingi felvetés bejelentése után Fukujama Tetszuro, a japán kormány helyettes szóvivője újságíróknak Tokióban.

A hatoldalú tárgyalásokon részt vevő országok: Kína és a két Korea mellett az Egyesült Államok, Oroszország és Japán. Észak-Korea legutóbb 2009 áprilisában állt fel dühösen a tárgyalóasztaltól, és jelentette be nukleáris programjának folytatását, mert rakétakísérletét az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását