2024. május 2. - Zsigmond

Orosz gépek zavarták a hadgyakorlatot

Járőröző orosz repülőgépek hétfőn berepültek a Japán-tenger fölé, miközben az Egyesült Államok és Japán közös hadgyakorlatot tartott a tengeren, emiatt a manőverek egy részét egy időre fel kellett függeszteni - jelentette szerdán a Szankei című japán lap.
2010. december 8. szerda 11:25 - HírExtra
Rutinszerű?

Egy orosz illetékes erre reagálva azt mondta: az orosz gépek nem sértették meg Japán légterét, és megtervezett, rutinszerű repülést végeztek. Szengoku Josito, a japán kormány szóvivője szerdán megerősítette a lap értesülését, miszerint Il-38-as típusú orosz járőröző repülőgépek jártak a nevezett napon a légtérben, s emiatt Japán azonnal harci repülőgépeket vezényelt a helyszínre, a szigetország középső részéből kinyúló Noto-félsziget közelébe. Többet azonban nem árult el az incidensről.

Az Egyesült Államok és Japán múlt péntek óta eddigi legnagyobb közös hadgyakorlatát tartja. A két ország szövetségesi viszonyának 50. évfordulójához időzített, "Éles szablya" elnevezésű erődemonstrációra olyan időszakban került sor, amikor tetőpontjára hágott a feszültség a Koreai-félszigeten a dél-koreai Jonpjong szigete ellen november 23-án végrehajtott észak-koreai tüzérségi támadás miatt.



Nem kevesen gyakorlatoznak


A december 10-ig tartó hadmozdulatokban összesen 44 ezer katona, 60 hadihajó és 400 harci repülőgép vesz részt, s a felek most először hívtak meg dél-koreai tiszteket, hogy ezzel is demonstrálják a három ország közötti szolidaritást.

A manővert megzavaró orosz átrepülés kapcsán hírügynökségek felidézik, hogy Japán és Oroszország között az elmúlt hetekben ismét kiéleződött a vita a Kuril-szigetek négy déli tagjának ügyében. Dmitrij Medvegyev orosz államfő ugyanis november 1-jén - a sorozatos tokiói figyelmeztetések dacára - felkereste a Szovjetunió által a II. világháború utolsó heteiben elfoglalt, Oroszországhoz tartozó szigetek egyikét, a Hokkaidótól alig 16 kilométerre északra fekvő Kunasirt. Japán pedig, amely a négy szigetet máig saját Északi Területeinek tekinti, hevesen tiltakozott a látogatás ellen.

Maehara Szeidzsi japán külügyminiszter múlt szombaton repülőgépről szemlélte meg a szigeteket, s a Szankei nem tartja kizártnak, hogy az orosz járőröző repülőgépek feltűnése viszontválasz lehetett erre a lépésre.

Japán és Oroszország viszonya feszültté vált azóta, hogy Dmitrij Medvegyev orosz elnök novemberben ellátogatott a Kuril-szigetcsoport déli szigeteinek egyikére, amelyet mindkét ország sajátjának tekint.



Moszkva cáfol

Múlt szombaton a japán nemzetvédelmi miniszter szemlélte meg a négy szigetet helikopterről, és a Szankei című lap feltételezésének adott hangot, hogy az orosz katonai gépek repülése talán erre adott válasz volt. A miniszter repülőútja után reményének adott hangot, hogy Japán és Oroszország mielőbb megállapodásra jut a területi kérdéseket illetően, s hogy attól kezdve gyorsan erősödhetnek a kétoldalú kapcsolatok.

Oroszország a néhány évvel ezelőtt mutatott megegyezési készségéhez képest azonban némileg visszatáncolt, ennek jelét látták megfigyelők Medvegyev említett látogatásában is. Moszkva azonban folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy a területi kérdést félre kell tenni, és főleg a gazdasági kapcsolatok fejlesztésén kell dolgozni.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását