2024. május 4. - Mónika, Flórián

Wikileaks-ügy: vizsgálóbizottságot hozna létre a Jobbik

Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Jobbik a WikiLeaks-kiszivárogtatásokkal összefüggésben.
2010. december 9. csütörtök 15:36 - HírExtra
Volner János frakcióvezető-helyettes a Külügyminisztérium épülete előtt tartott csütörtöki sajtótájékoztatón a vizsgálóbizottság létrehozásának szándékát azzal indokolta, hogy véleménye szerint a kormány nem kíván érdemi lépéseket tenni azon magyarországi adatgyűjtés felderítése érdekében, amelyről a WikiLeaks oknyomozó portál által kiszivárogtatott dokumentumok árulkodnak.

Hozzátette: a vizsgálóbizottság feladata lehetne rávilágítani arra, hogy az Egyesült Államok diplomatái milyen hírszerzési tevékenységet végeztek Magyarországon, hogy kik segítették ebben őket hazánkban, valamint hogy feltárja az ezzel kapcsolatos büntetőjogi felelősséget.
Volner János kedden kémkedés és feljelentés elmulasztása miatt ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tett a WikiLeaks-ügyben.

A sajtótájékoztatón frakciótársa, Gyöngyösi Márton annak a véleményének adott hangot, hogy a titkos adatgyűjtés súlyosan sérti Magyarország szuverenitását. Mint mondta, ez különösen annak fényében figyelemreméltó, hogy Magyarország az Egyesült Államokra szövetségesként tekint.

Elmondta: a nyilvánosságra jutott dokumentumokban az amerikai külügyminisztérium arra szólította fel diplomatáit, hogy magyar politikusokról szerezzenek be biometrikus adatokat, valamint gyűjtsenek információt a többi között egészségi állapotukról és pénzügyi helyzetükről is. Kitért arra, nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államok terhelő adatokra, a magyar politikusok "gyengeségeire" volt kíváncsi.

Gyöngyösi Márton ugyancsak kifogásolta a kormány reakcióját, hiányolva, hogy a kabinet nem szólította fel tisztázásra az amerikai nagykövetet.

A WikiLeaks brit médiapartnere, a The Guardian az oknyomozó portál által kiszivárogtatott bizalmas diplomáciai iratokra hivatkozva múlt pénteken közölte: a Magyarországon dolgozó amerikai diplomatáktól adatokat kértek "jelenlegi és majdani vezetőkről, tanácsadókról", ellenzéki és szélsőséges csoportokról. A lap a Magyarországgal kapcsolatos diplomáciai üzenetet nyers formában tette közzé. Az anyag - amelynek végén a Clinton név szerepel - 2009. júniusi keltezésű.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását