2024. május 7. - Gizella

Mumifikálódott erdőre leltek

Őskori "mumifikálódott" erdő kerül napvilágra Kanada legészakibb részén, az északi sarkkörön lévő Ellesmere-szigeten.
2010. december 18. szombat 14:53 - HírExtra
A kutatók szerint az erdő 2-8 millió évvel ezelőtt temetődött be egy földcsuszamlás során. Az igen jó állapotban fennmaradt fák arról tanúskodnak, hogy miként küszködött a növényvilág az egyre hidegebbé váló klímával.

A lelet segítségével az is megjósolható, hogy mi történik az északi sarkvidékkel a globális felmelegedés során - olvasható a The Archaeology News Network régészeti hírportálon.

A mumifikálódott erdőt 2009-ben fedezte fel Joel Barker, az Ohio-i Állami Egyetem kutatója, kinek vezetésével idén nyáron expedíció gyűjtött mintákat a fák törzséből, ágaiból, gyökérzetéből, de még a leveleiből is. A leletek elemzése még csak most kezdődött el, a későbbiekben vegyi és DNS-vizsgálatokat is terveznek.

Az erdőben többségükben lucfenyők é nyírfák sorakoztak. A fák pusztulásukkor legkevesebb 75 évesek voltak, ám keskeny évgyűrűik és aprócska leveleik mutatják, hogy mennyire megszenvedték a kedvezőtlen körülményeket.

"Amikor az éghajlat kezdett lehűlni 11 millió évvel ezelőtt, ezek a fák voltak az elsők, amelyek megtapasztalták a folyamat kedvezőtlen hatásait. Rendkívül nehéz időket éltek meg. A sziget időjárása igen gyorsan változott, a kellemes, lombhullató fáknak kedvező klímától az örökzöldekre "váltott át", majd kialakult a mai, cserjéssel borított környezet. A fák az év felét a legteljesebb sötétségben töltötték az egyre hidegebbé váló klímában, ezért oly keskenyek az évgyűrűk, ezért nőttek olyan lassan a fák" - magyarázta Joel Barker.

A kutatók úgy vélik, hogy Észak-Amerikában még számtalan mumifikálódott erdő tűnhet elő. Ahogy melegszik az éghajlat a faanyag rothadásnak indul, metángáz és szén-dioxidot juttatva a levegőbe, ezáltal tovább súlyosbítva a globális klímaváltozás folyamatát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását