2024. május 4. - Mónika, Flórián

Most lesz más a politika?

Schiffer András szerint a szervezeti építkezés ideje jött el az LMP életén belül. A képviselőcsoportja munkájára büszke frakcióvezető az MTI-nek adott év végi interjúban természetesnek nevezte, hogy viták kísérik ezt a folyamatot és rögzítette, továbbra is eredeti elveik szerint akarnak működni.
2010. december 28. kedd 14:33 - HírExtra
Az ellenzéki politikus önmagában is óriási teljesítményként értékeli, hogy húsz év után "zöldmezős beruházásként" először került be új párt a parlamentbe. Hozzátette, hogy az LMP ezt szövetségesek és gyakorlatilag pénz nélkül érte el. Most azonban azok a viták és útkeresések zajlanak, amelyek meghatározhatják, hogy hogyan lehet egy "másik pályára ráállítani egy alapvetően három kampányra született szervezetet" - mondta.

Schiffer András szavai szerint a három kampány és a feszített tempójú parlamenti ülésszak után számukra most jött el a szervezeti építkezés ideje, ami egyáltalán nem konfliktusmentes. Hangsúlyozta, hogy tavasszal a választási sikert követően a semmiből kellett egy frakcióapparátust kiépíteni, és napról napra meg kell oldani, hogy a képviselőcsoport és a párt vezető testületei együtt tudjanak működni. Ebben sem tapasztalataik, sem mintáik nem voltak, meg kell találniuk, hogy egy ilyen típusú párt hogyan képes két kampány között "értelmesen működni" – mutatott rá.

A frakcióvezető szerint az, hogy az elmúlt egy hónapban ketten is kiléptek a választmányból, éppen azokkal a szervezeti feszültségekkel magyarázható, amelyekre már tavasszal fel kellett készülniük. Úgy fogalmazott, hogy a megalakulás óta hurcolnak magukkal megoldatlan szervezeti problémákat, amiket most tudnak majd megoldani. Kijelentette, hogy a párt országos választmányából kilépett két politikus, Scheiring Gábor és Sallai R. Benedek között sem a stratégiát, sem az ideológiai platformot illetően nincsenek lényegi eltérések. Megjegyezte: a hangsúly- vagy szemléletbeli eltérések egy országos párton belül természetesek.
Az eltérő kulturális kötődésekkel rendelkező emberek közötti összecsiszolódásra mindenképpen szükség van, ha meg akarjuk haladni azt a szekértábor-logikát, amelyik az elmúlt húsz évben Magyarországot jellemezte - összegzett.

Schiffer András azt mondta, gyakran abból származnak konfliktusok, hogy az LMP továbbra is a bázisdemokrácia elvei szerint akar működni. Példaként említette, nehezen oldható meg, hogy a gyors döntéseket igénylő kérdéseket a párt minden fontos szervével megtárgyalják, ami sok esetben oda vezet, hogy a nem főállású politikusok úgy érzik, nincs beleszólásuk a döntésekbe. Ezért ki kell alakítaniuk az oda-visszacsatolási csatornákat a fő döntéshozó szervezetek között – közölte.

A frakció teljesítményét értékelve leszögezte, hogy büszke annak munkájára. Emlékeztetett arra, hogy Mile Lajos kivételével egyiküknek sem volt parlamenti tapasztalata, és sokuk számára a parlamentbe való bejutás a közéleti tapasztalatszerzés első állomása volt. A frakcióvezető úgy látja, hogy ehhez képest nagyon hamar felvették a ritmust és munkájuk illeszkedett ahhoz a hitvalláshoz, amire bizalmat kaptak a választóktól.

Kijelentette, erre az évre céljuk nem lehetett több, minthogy májustól decemberig a frakció minden közpolitikai területen letegye a névjegyét, valamint markáns, önálló véleményt fogalmazzon meg a költségvetés kapcsán. Hangsúlyozta, hogy ez sikerült, mert az ellenzéki pártok közül elsőként mutatták be költségvetési alternatívájukat.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az egy főre jutó módosító javaslatok és önálló kezdeményezések, illetve a felszólalások tekintetében az ellenzéki pártok között "messze verik a mezőnyt". Elmondta, a képviselőcsoport legfőbb célja az volt, hogy bebizonyítsák, képesek szakszerűen és értelmesen megjeleníteni egy ökopolitikai alternatívát.

Kitért arra is, hogy a frakció méretéből adódóan "óriási terhelés alatt dolgoznak" a képviselőik, hiszen egy nagyobb törvénycsomag kezelése jószerével egyetlen emberre terhelődik. Hozzátette, emellett valóban frusztrálja tagjaikat, hogy kevéssé tudják befolyásolni az országgyűlési döntéseket, mert a kormánypárti oldal gyakran meg sem próbálja meghallani az ellenzéki hangokat. Véleménye szerint ez valószínűleg a jobbikosokra is igaz. Hozzátette, az ellenzéki képviselők közül a szocialisták helyzete annyiban más, hogy "ők már mind a két oldalon fociztak", habár soha nem volt önmagukban kétharmaduk.

Úgy fogalmazott, hogy a helyzet a frakción belül nem okoz személyközi feszültségeket, de a hatalmas munka miatt amúgy is meglévő fáradtságérzetet növeli.

A frakcióvezető nem ért egyet azzal, hogy az elmúlt hónapokban esett volna a népszerűségük. Érvei szerint a tavaszi választások előtt, amikor végül országosan 7,5 százalékot értek el, a közvélemény-kutató cégek március végén, április elején 5,5-6 százalékos, vagy inkább ennél alacsonyabb támogatottságot mutattak ki náluk. Hozzátette, nyáron ez kicsit feljebb ment, majd októberben az önkormányzati választásokat követően "valóban volt egy gödör", de jelenleg, az összes intézet eredményeit összevetve, újra öt-hat százalék körül állnak.

Meglátása szerint eközben nagyjából háromszázezer biztos pártválasztóról számolnak be a közvélemény-kutatók.

Ivády Gábor frakcióból való kilépéséről csak annyit mondott, hogy egy etikai ügyben a párt elmarasztalta a politikust, amiről a képviselőcsoport is állást kívánt foglalni, ezt követően azonban az érintett inkább a kilépést választotta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását