2024. május 20. - Bernát, Felícia

Súlyos a helyzet Felsőzsolcán

Csökkent a belvízzel elöntött terület a hideg, csapadékmentes időjárás hatására Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, de Felső-Szabolcsban és Újfehértón továbbra is súlyos a helyzet - közölte Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.
2010. december 31. péntek 11:42 - HírExtra
A vízzel borított határrész 450 négyzetkilométerről (45 ezer hektárról) 400 négyzetkilométerre (40 ezer hektárra) csökkent az utóbbi 24 órában - mondta az igazgató. Kiemelte azonban, hogy Felső-Szabolcs három öblözetében és a települések közül Újfehértón változatlanul harmadfokú védekezésre van szükség.

A Tisza-Túr-közben és a Szamos-Kraszna-közben másodfokúra mérsékelték a készenlétet, s további négy szakaszon védekeznek még ugyanilyen riasztási fokozat keretében, három helyen pedig elsőfokú a készültség. Jelenleg 13 szivattyútelepet működtetnek, ezek csaknem hárommillió köbméter belvizet emelnek át a csatornákba, folyókba és tározókba.

Folyamatosan tisztítják az átereszeket, a zsilipeket, és folytatják a kotrásokat is a csatornákban. A vízgazdálkodási társulatok közül a felső-szabolcsi, a nyírségi és az ecsedi lápi tart fenn készültséget a területén, másodfok keretében víztelenítik az elöntött határrészeket. Szabolcsban a harmadfokon védekező Újfehértó mellett 30 település önkormányzata másodfokú, 6 pedig elsőfokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.

Nagy Sándor, a Nyíregyházával szomszédos Újfehértó független polgármestere elmondta: változatlanul kétszáz lakóházat fenyeget a belvíz a városban.

A védekezést nehezíti a nagy hideg, a szivattyúzásnál használt tömlők közül több is szétfagyott az utóbbi napokban. A téli, csapadékmentes időjárás ugyanakkor lehetővé teszi a belvíz gyorsabb elvezetését, így a lezárt Munkás utcát már megnyithatták a teljes forgalom előtt. Öt utca - a Honvéd, a Görgey, a Kölcsey, a Rákóczi és a Part utca - viszont továbbra is részlegesen le van zárva az elöntések miatt.

Az utóbbi napok nagy igénybevétele miatt több szivattyú is javításra szorul Újfehértón, ezért szilveszter napján valamennyin karbantartási munkálatokat végeznek, s nap közben csak vészhelyzet esetén helyezik üzembe azokat az elöntéstől fenyegetett házaknál - tette hozzá a polgármester.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását