2024. május 17. - Paszkál

Orbán Viktor traumái

Orbán Viktor traumái címmel közölt elemzést szombati számában az Európai Unió elnökségét átvevő Magyarországról a Die Presse című osztrák napilap. A The Times pedig a térség "legkíméletlenebb" politikai irányítójának nevezi Orbánt.
2011. január 1. szombat 15:30 - HírExtra
Egyetlen politikus sem formálta olyan mértékben az elmúlt húsz évben a magyar politikát, mint Orbán Viktor, akár ékesszóló ellenzéki politikusként, akár dörzsölt politikai taktikusként a kormány élén. Az álmos vidéki településen, Alcsútdobozon felnőtt Orbánnak most megadatott az egyedülálló lehetőség, hogy a nemzetközi porondon is zajos tetszést arasson - írja Peter Bognar, a konzervatív irányultságú lap budapesti tudósítója.

Amikor követői soraiban felhangzanak az elmaradhatatlan "Viktor! Viktor!" kiáltások, a miniszterelnök arcán "kisfiús-csintalan, egyúttal szerény" mosoly suhan át. Ez a mosoly nem egy olyan férfi magabiztos mosolya, akinek az élete politikusként magától értetődően ívelt alulról felfelé, hanem egy olyan emberé, aki vidéken, kemény paraszti körülmények között nőtt fel és fiatal ellenzékiként emelkedett a magyar politika sztárjává, s egy kicsit "a vidéki ember kisebbrendűségi érzése is benne van" ebben a nevetésben - írja a tudósító.

Január elsejével Magyarország fél évre átveszi az Európai Unió elnökségét és a nemzetközi nyilvánosság reflektorfényében fog állni. A magyar elnökség sikerének előjelei rosszak. A kormányt nem kisebb dologgal, mint a demokrácia és a jogállamiság kiüresítésével vádolják. A legutóbbi esemény egy korlátozó, sokak szemében a vélemény- és a sajtószabadságot lábbal tipró médiatörvény elfogadása volt - fogalmazott az osztrák lap budapesti tudósítója.

"Hogyan változhatott Orbán Viktor a magyarországi demokrácia egykori élharcosából olyan vezetővé, akit Alekszander Lukasenka fehérorosz elnökkel hasonlítanak össze? Mi hajtja a kormányfőt, hogy olyan messze megy, hogy alapjaiban rázkódtatja meg a fiatal magyar demokráciát?" - tette fel a kérdést a szerző.

A válasz abban rejtőzhet - vélekedett - , hogy Orbán a Kádár-rendszerben, a létező szocializmus magyar változatában nőtt fel, ahol "állam anyácska" uralta az élet minden területét. Az államba vetett hit ma is jellemző a magyar társadalom széles rétegeire, és a "populista" miniszterelnök éppen ezt a gondolkodásmódot használja fel a lap szerint. Ugyanilyen éleslátóan ismerte fel a Die Presse véleménye szerint azt is, hogy "a magyarok zömének nem sok köze van a demokráciához és a jogállamisághoz". Felmérések szerint a többség olyan politikai vezetőket kíván magának, akik erős kézzel irányítják az országot. Ezeket a vágyakat igyekszik most kielégíteni Orbán Viktor, s a kétharmados parlamenti többség ebben segítségére van.

Másfelől a "bősz tempó", amivel Orbán és kormánya hozzálátott, "hogy minden politikai hatalmat magához ragadjon és elbánjon politikai ellenfeleivel", a kormányfő két "traumájával" magyarázható. Az egyik az elveszített 2002-es parlamenti választás, amelyen favoritként indult, végül mégis veszített. Azzal, hogy most ilyen korán bebetonozza magát a hatalomban, nyilvánvalóan azt akarja megelőzni, hogy 2014-ben a 2002-eshez hasonló "slamasztika" álljon elő. A másik "megrázkódtatásnak" a 2006-os választások előtti televíziós vita elvesztését tartja Bognar, ami nézete szerint "katasztrofális" volt Orbán Viktor számára és valószínűleg döntően hozzájárult az akkori választási vereséghez.

Orbán 2002-ben és 2006-ban is gyorsan összeszedte magát, ez egyrészt szívósságát és állóképességét, másrészt "a hatalom feltétlen akarását" mutatja. Ha ugyanis nem lenne "megszállott hatalmi ember", két választási vereség után már rég félreállította volna a Fidesz. "Azonban nyeregben maradt, s ma biztosabban ül benne, mint bármikor korábban" - írta a Die Presse tudósítója.

The Times: "A térség "legkíméletlenebb" politikai irányítója

A magyar EU-elnöki időszak kezdetét kísérő hazai és külföldi bírálatokról közölt terjedelmes írást szombaton a londoni The Times, amely a cikkhez fűzött, Orbán Viktorról összeállított külön portréjában a térség "legkíméletlenebb" politikai irányítójának nevezi a magyar miniszterelnököt, és annak a véleményének ad hangot, hogy a kormányfő "személyes hűbérbirtokaként" vezeti a Fideszt. A napilap két veterán tudósítója, Adam LeBor és Rory Watson által jegyzett elemzés szerint az elnöki tisztség átvétele körüli vita "igen kínos" az EU-nak, mivel az az érzet keletkezett, hogy az egykori kommunista ország eltért a modern európai demokratikus elvektől és a véleménynyilvánítás szabadságától.

A kormány irányvonalát EU-társállamok - például Németország, Csehország, Luxemburg - miniszterei, valamint magas rangú uniós tisztviselők és a szólásszabadság védelmére ügyelő szervezetek is bírálják - írják a tudósítók.

A The Times idézi a Riporterek Határok Nélkül nevű csoport egy nyilatkozatát, amely szerint az új médiatörvény "megfosztja a magyar állampolgárokat attól a jogos és alapvető szabadságuktól, hogy híreket és információkat kapjanak és közöljenek".

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet szóvivője kijelentette: a szabályozói hatóságok jogköreinek ilyen mértékű koncentrációja "példátlan az európai demokráciákban, és károsítja médiaszabadságot".

A Szalai Annamária vezette Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tagjai - akiket a Fidesz jelölt - azt mondják, hogy függetlenül fognak dolgozni, és saját döntéseiket hozzák majd meg. A magyar kormány azt állítja, hogy a médiatörvény összhangban van EU-normákkal, és a bírálóknak meg kellene várniuk bevezetését, mielőtt ítéletet alkotnának róla.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság sajtószabadságért is felelős alelnöke azonban levélben kért felvilágosítást a törvény részleteiről, és vizsgálatot is indított, megállapítandó, hogy a jogszabály összeegyeztethető-e az uniós jogszabályokkal - utalt rá a brit lap.

Kovács László, az MSZP alelnöke, aki tavalyig az EU-bizottság adó- és vámügyi biztosa volt, azt mondta a The Timesnak, hogy Orbán Viktor kormánya "a párthatalom koncentrálásával kikezdi a demokratikus szabadságjogokat". A szocialista politikus szerint "a Fidesz elfoglalt minden olyan tisztséget, amelyeknek egy normálisan működő parlamenti demokráciában semlegesnek és függetlennek kellene lenniük ... ha egyetlen uralkodó párt dönti el, hogy mik a nemzeti érdekek, és azokat hogyan kell képviselni, az de facto egypártrendszert jelent". Kovács László szerint a Fidesz egyetlen más párttal sem konzultál, és nem fogad el az ellenzéktől olyan javaslatokat, "amelyek bármit is megváltoztatnának".

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes ugyanakkor kijelentette a The Timesnak: szeretné, ha az ellenzéki pártok képviseltetnék magukat az új médiahatóságban. "Minden független intézménynek megvannak törvényben biztosított jogai, amelyek (szintén) függetlenek a kormánytól" - tette hozzá.

A brit lap szerint azonban a Fidesz áprilisi földcsuszamlásszerű választási győzelme óta "szerte Európában megszólaltak a vészcsengők", mivel a kormány vagy felszámolta a független intézményeket, vagy átvette felettük az ellenőrzést. A párt egy volt európai parlamenti képviselőt nevezett ki államfővé, egy korábbi parlamenti képviselőt állított az Állami Számvevőszék élére, megszüntette a Költségvetési Tanácsot, és korlátozta az Alkotmánybíróság jogköreit.

"A leghangosabb riadót" azonban a médiatörvény váltotta ki - írta a szombati The Times.

Kovács László a lapnak nyilatkozva felszólította az EU-t, hogy gyakoroljon nyomást a magyar kormányra. Hozzátette: nem szankciókra, hanem "bizonyos fajta nyomásgyakorlásra" gondol, "a demokrácia védelme érdekében".

Az írás szerint Orbán Viktornak "már volt egy pengeváltása" José Manuel Barrosóval, az EU-bizottság elnökével, akit nem sikerült rávennie a hazai össztermék 3,8 százalékában megállapított idei államháztartási hiánycélnál magasabb deficit engedélyezésére.

A The Times név nélkül idéz egy európai diplomatát, aki szerint a magyar elnökség dilemma elé állítja az EU-t. "Ha Európa megfenyíti Magyarországot, és (figyelmét) erre az ügyre összpontosítja, azzal az elnökség gyengítését kockáztatja. Ha azonban nem így tesz, annak az lenne az üzenete, hogy lehetséges fenyítés nélkül eltérni a demokratikus elvektől. Ez is magas kockázatú álláspont" - fejtegette a diplomata.

A The Times szerint a Magyar Nemzeti Bank az "utolsó olyan jelentősebb intézmény" amely még nincs a Fidesz ellenőrzése alatt, de Fidesz-képviselők Simor András MNB-elnököt is már többször lemondásra szólították fel.

Az íráshoz fűzött külön Orbán-portré szerint a magyar kormányfő kedvenc pozíciójában van: "beásta magát, és jottányit sem hajlandó engedni". Orbán Viktor az ország legnépszerűbb politikusa, hazai közönségnek játszik, becsületes vidéki embernek állítja be magát, aki imádja a focit, a kiadós magyar kosztot, templomba jár és családjának is szentel időt. Követői körében kultikus jellegű rajongást, ellenfelei között ugyanilyen erőteljes ellenszenvet kelt.

Orbán Viktor azonban a térség "legkíméletlenebb" politikai irányítója, aki "személyes hűbérbirtokaként vezeti a Fideszt, és a párt bennfentesei arra panaszkodnak, hogy nem hajlandó odafigyelni a mérsékeltebb hangokra és a tapasztalt kormánytagokra - írja a The Times. Schöpflin György, a Fidesz európai parlamenti képviselője, a kormányfő tanácsadója a lapnak kijelentette: a baloldal nem tudja felvenni a versenyt Orbán Viktorral, akinek tekintélye van és képes mozgósítani az embereket. Erőteljes személyiség, és a baloldalon "nincs senki , akiről ez elmondható lenne" - tette hozzá az újságnak nyilatkozó képviselő.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

kocsis.tamas
2011. január 3. 16:23
Budai Gyula Kormánybiztos Úr, Fidesz-KDNP figyelmébe ajánlom
vizsgálatra. 150 milliárdos károkozás a magyar államnak 60
devizahiteles panasza 2010. szeptember hó PSZÁF-nél.
2011. januártól új ablak nyílt, az X akták Fidesz KDNP, Szíjjártó
Péter FIDESZ-KDNP, országgyűlési képviselő és Kósa Lajos FIDESZ-KDNP
országgyűlési képviselő urak a devizahiteleseknek okozott kár
kijelentéseik miatt 150 milliárd vesztesét érte a Magyar Államot és a
választópolgárok fizetése és pénztárcája bánja. A saját
FIDESZES-KDNP-s választópolgáraikat károsították meg és az MSZP és
baloldali szavazótársaikat és akik nem politizálnak, csak dolgoznak
62.000 Ft minimálbérért. Ami a FIDESZ-KDNP jóvoltából "137 Ft-tal
növelte 2010-ben". Magyarországnak ezzel súlyos pénzügyi kárt okoztak,
amivel a magyar családok minden nap csak egyre lejjebb süllyednek. A
FIDESZ-KDNP olyan rendeletet hozott, hogy kiskorú gyerekek akár 20
ezer forint alatt is akár börtön elzárást kaphatnak. Kérdezem, hogy
Kósa Lajos és Szíjjártó Péter 150 milliárdos károkozása nem ugyanazt
érdemelnék-e,. A nevét nem tudom, de egy FIDESZ-KDNP-s képviselőt
felelőtlen kijelentése miatt Orbán Viktor az Országgyűlési irodájába
hívta és kb. 7 perc beszélgetés után kérte, hogy mentelmi jogát vonják
meg. Kérésemmel Szász Károly PSZÁF és az Emberi Jogi Bizottsághoz is
fordulni fogok és elvárom, hogy Budai Gyula tisztességes kivizsgálást
folytasson ebben az ügyben. Mindazok a választópolgárok, akik
Szíjjártó és Kósa úr kijelentése miatt lakásukat elvesztették, utcára
kerültek vagy utcára fognak kerülni, - és bírósági végzés már van - az
MSZP vagy baloldali országgyűlési, vagy önkormányzati képviselőjüket
keressék fel, Magyarország teljes területén, hogy véletlenül panaszuk
biztos célt érjen és ne a FIDESZ-KDNP valamelyik fiókjában végezzék.
Ha kell, aláírás gyűjtésre is sor kerül akár az Interneten, akár az
utcán, de kiállunk azok mellett, és ők is merjék felemelni szavukat,
akik a devizahitel miatt bedőltek, adósságba kerültek, lakásukat,
kocsijukat elvesztették, családjuk szétesett.
Előre is köszönettel: Kocsis Tamás
kocsis.tamas
2011. január 2. 20:56
BUDAI GYULA ÚR KORMÁNY BIZTOS FIDESZ-KDNP FIGYELMÉBE AJÁLOM VIZSGÁLATRA
150MILLIÁRDOS KÁROKOZÁS A MAGYAR ÁLLAMNAK
60 DEVIZA HITELES PANASZA 2010.SZEPTEMBER.
PSZÁF-NÉL

X-AKTÁK FIDESZ-KDNP Szijjártó. Péter fidesz-kdnp országgyűlési
képviselő és Kósa.Lajos fidesz-kdnp országgyülési képviselő urak a
bank adóból származó kijelentéseik miatt 150milliárd forint veszteség
érte a magyar államot és választó polgárok fizetése és pénztálcája
bánja a saját fideszes-kdnp szavazói károsítják meg és MSZP és
baloldali szavazó társaikat és akik nem politizálnak csak dolgoznak
függetlenek az egész Magyarország pénz ügyi kárát okozták amikor olyan
rendeletet, alkotak a fidesz-kdnp hogy 20ezer forint hirtelen
felindulásból elkövette lopás miatt börtön jár a kiskorúknak.
150milliárd forint minimum lemondással jár ha az ügyészég megalapítja
Szijjártó.Péter úr és Kósa.Lajos úr 150.milliárd több 20ezer forintnál
önök uraim titkárnőt és tanács adót fizetnek de minek egy országot és
saját választó polgáraikat is nehéz anyagi helyzetbe hozták
Magyarország lakosságát is legalább egyeztetnének a beszédről
sajtótájékoztató előtt 1ével begyakorlás miatt Orbán.ViktorMINISZTER
ELNÖK.ÚR .a nevét nem tudom de volt egy kijelentése egy fidesz -kdnp
képviselőnek a parlamenti ülésen utána szobájába rendelte és 4perc
múlva a döntés mondjon le mint országgyűlési képviselő jogáról ha jól
emlékezem 150milliárd hibáért mi jár a fidesz-kdnp szabályzata szerint
egy meg gondolatlan szó állásuk elvesztése nem jogerős lenne kérdezem
150milliárd büntetés nélkül meg úszható kíváncsi lennék az ügyészség
ha tárgyalná milyen végzést hozna EZ az egyenes beszéd minimum a
150milliárdot ki fogja meg téríteni hogyan kerül vissza az állam
kaszába meg mondom a fideszes-kdnp választópolgárok most is
segítségükre sietnek és kemény izzadságos 8órás 62.236ezer Ft minimal
bérért ami SZijjártó.úr és Kósa.úr hibájáért dolgozik az egész ország
hát ez a fidesz-kdnp s Szász Károly PSZÁF ELNÖKE a titkárnője mondta 60ember
jelezte panaszát.
köszönet kocsis.tamás
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását