2024. május 3. - Tímea, Irma

Békülnek az izraeliek és a palesztinok?

Legalábbis a filmvásznon. A két nép békés együttélésére apelláló rövidfilm nyerte meg az izraeli filmes pályázatot. A díjnyertes alkotás az ufókban látja a konfliktusok megoldásának kulcsát.
2011. január 4. kedd 15:29 - HírExtra
Néhány hónapja hirdette ki az Jerusalem 2111 című pályázatot Izrael, mellyel azt akarta megtudni, hogy a művészek miként is látják a jövőt. A beérkező rövidfilmek szerint elég megrázóan. Míg sokan arról készítettek mozgóképet, hogy hogyan élhetnek majd együtt az arabok a zsidókkal sokak szerint száz év múlva már csak az egyik nép fog a területen mozogni.
 
Jól írja le a terület konfliktusainak bizonytalanságát a filmpályázatra beadott művek negatív töltete, melyek a népek békés együttélését csak igen alternatív megoldásokkal tudták elérni a filmvásznon. Ufók vagy zombik támadásai tudják csak arra késztetni az izraelieket és a palesztinokat, hogy elásva a csatabárdot, újabb csatabárdot ássanak, ezúttal egy közös ellenség ellen.
 
A tízezer dolláros fődíjat bezsebelő Secular Quarter című rövidfilmben is az idegen intézik el a népek találkozását. A David Gidali rendezte műben egy igencsak alternatív jövőjét láthatjuk Izraelnek, ahol hatalmas falak és ketrecek választják el egymástól a különbözpő etnikumú, vallású és világfelfogású egyéneket. A sci-fiben űrhajók emelik fel a levegőbe a határokat, így szembesítve a polgárokat egymással.

„Optimista befejezést akartam a filmnek, hogy arra ösztökéljem az embereket, hogy azt mondják magukban: „Várjunk csak, valóban idegenek kellenek a köztünk lévő falak lerombolásához vagy mi magunk, az emberek is képesek vagyunk erre?” - nyilatkozta a pályázat nyertese.
 
A pályázat egyik másik indulója zomibtámadást mért a területre, ami jelen esetben jól sült el, hiszen a vallási konfliktusok teljes megszűnéséhez vezetett. Más alkotók ennél kicsit negatívabbak voltak. Az egyik rövidfilm 2111-re helyezte Jeruzsálam és a világ végének idejét. Az alkotásban az egész Földet megsemmisítő atombomba a Szent Városban detonálódik.
 
Jeruzsálem városának jövőképe is másképpen él a különböző művészekben. Míg egyesek már teljes arab-övezetként ábrázolták a települést, más, optimistább alkotók azt mutatták meg, hogy milyen is lenne egy város arab és zsidó épületek különös vegyületében.
 
 A pályázat kihirdetői szerint mindenképpen azt kell kiemelni, hogy a legtöbb alkotó a konfliktusok jövőbeli megoldódásában reménykedik és az emberek közti szeretet megerősödésében.
Forrás: Reuters
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását