2024. május 3. - Tímea, Irma

USA és Észak-Korea: közeledés?

Az Egyesült Államok észak-koreai ügyekkel foglalkozó különmegbízottja kedden Szöulban annak a reményének adott hangot, hogy hamarosan felújíthatók a tárgyalások Észak-Koreával atomprogramjáról.
2011. január 4. kedd 13:30 - HírExtra
Stephen Bosworth szerdán találkozik a dél-koreai külügyminiszterrel, a két Korea egyesítésének ügyeivel foglalkozó miniszterrel és az ország nukleáris főtárgyalójával, majd Pekingbe utazik, utána pedig Tokióban egyeztet a japán kormány illetékeseivel. Szöulban és Pekingben Bosworth kíséretében lesz Washington nukleáris főtárgyalója, Sung Kim. Phenjan közölte nemrég, hogy visszatérne az atomprogramjáról folytatott hatoldalú tárgyalásokhoz, amelyekről korábban kivonult.

E tárgyalásokon az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Japán és Dél-Korea arra igyekezett rávenni Észak-Koreát, hogy bizonyos segélyekért cserébe tegyen le nukleáris ambícióiról. Bosworth korábban kijelentette, hogy az észak-koreai atomprogramról folytatott hatoldalú tárgyalások nem újíthatók fel mindaddig, amíg Phenjan nem hagy fel urándúsító tevékenységével. A különmegbízott legutóbb november végén járt a térségben, miután egy amerikai atomtudós beszámolt arról: egy meghökkentően korszerű észak-koreai üzemben urándúsító centrifugák százait látta.

Japán kész "közvetlen tárgyalásokat" kezdeni Észak-Koreával, és az idei év nagy újdonsága lenne, ha ez sikerülne - jelentette ki kedden Tokióban Maehara Szeidzsi, a szigetország külügyminisztere. "Nincsenek diplomáciai kapcsolataink, de meg kell teremtenünk annak feltételeit, hogy a két ország közvetlen tárgyalásokat folytasson egymással. Az észak-koreai kérdést nem szabad a többoldalú vagy éppen a hatoldalú tárgyalásokra korlátozni, nem kell feltétlenül más országokra számítani" - tette hozzá.

Japán mindeddig előnyben részesítette azt, hogy Észak-Koreát többoldalú tárgyalásokon próbálják meg rávenni a nukleáris ambícióiról való lemondásra.

Tokió minden jel szerint arra reagált tárgyalási készsége hangoztatásával, hogy az észak-koreai sajtó váratlanul békülékeny hangnemet ütött meg Szöullal szemben az újév alkalmából annak ellenére, hogy nagyon feszült a két Korea viszonya. Ez a soha nem feszültségmentes viszony tavaly mérgesedett el. Egyrészt márciusban - szöuli állítás szerint - egy észak-koreai tengeralattjáróról elindított torpedó elsüllyesztette a Cshonan dél-koreai korvetett, 46 tengerészt a hullámsírba küldve. Phenjan azóta is tagadja, hogy köze lett volna a hadihajót ért tragédiához. Továbbá novemberben az észak-koreai tüzérség ágyúzott egy dél-koreai szigetet. Az incidensben két dél-koreai tengerészgyalogos és két építőmunkás meghalt. Phenjan magyarázata szerint a támadás válasz volt az egyre gyakoribb dél-koreai hadgyakorlatokra, amelyeket az észak-koreai vezetés fenyegetésnek vesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

marosial
2012. március 16. 17:36
Észak-Korea máris felajánlott egy szerényebb összeget a magyarországi árváknak. 8,5 million $
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását