2024. május 3. - Tímea, Irma

Orbán megnyugtatta a dánokat

A médiatörvény körüli polémia kedvezőtlen hatással lehetett a magyar EU-elnökség kezdetére, de megnyugtatóan hatott Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozata arról, hogy a kormány szükség esetén változtat a törvényen.
2011. január 14. péntek 19:02 - HírExtra
Nyilatkozta Kim Jorgensen dán EU-ügyi államtitkár az MTI-nek az unió informális tanácsülése után. Az államtitkár úgy fogalmazott, valószínűleg nem volt jótékony hatással a magyar elnökségre az, hogy a sokat bírált magyar médiatörvény az EU-elnökség kezdetével egy napon lépett hatályba. "Ez némileg talán visszavetette az elnökség kezdetét" - mondta, és reményét fejezte ki, hogy az utóbbi hetekben Magyarországot ért sok kritikai megnyilatkozás nem fogja hátráltatni a magyar EU-elnökség munkáját.

Azt mondta, megnyugtató volt az a magyar kormányfői nyilatkozat, hogy a kormány, amennyiben azt az Európai Bizottság szükségesnek ítéli, módosít a törvényen. Most mindenki azt várja, hogy a Bizottság vizsgálata milyen eredménnyel zárul - fűzte hozzá. Hangsúlyozta, hogy rendkívül fontos a sajtószabadság biztosítása, egyben elmondta, a dán kormány álláspontja szerint ebben a kérdésben rendkívül körültekintően kell eljárni.

Kim Jorgensen az EU-ügyi miniszterek és államtitkárok informális találkozója után megállapította: mindenki látja, hogy a magyar kormány hatalmas munkát végez. A dán államtitkár szerint a soros elnökségeknek, köztük a magyarnak is az a legfontosabb feladata, hogy hozzáértő módon kezelje az EU napirendjén levő első számú kérdéseket.

Meggyőződése, hogy Magyarország képes szakértő módon eljárni a legfontosabb gazdasági-pénzügyi kérdésekben és más ügyekben. Megjegyezte, Dánia, amely jövőre hetedik alkalommal látja el az EU-elnökséget, szintén azt tekinti fő feladatának, hogy a lehető legprofesszionálisabban irányítsa az Európai Uniót.

A dán diplomata úgy látja, Magyarország kellően felkészült az EU-elnökségre, szerinte a pénteki informális miniszteri tanácskozást, illetve az európai igazgatók csütörtöki találkozóját is nagyon jó szervezés jellemezte.

Megítélése szerint a magyar EU-elnökségről elsősorban annak alapján lehet és kell majd mérleget vonni, mennyire sikeresen tudta kezelni a gazdasági kihívásokat. Ezzel kapcsolatban üdvözölte, hogy Budapest tisztában van vele: a gazdasági kérdések kezelése - köztük az állandó válságkezelő mechanizmus kidolgozása, illetve a nemzeti költségvetések összehangolását célzó európai szemeszter végrehajtása - a legkiemeltebb európai célok közé tartozik.

A pénteki gödöllői EU-tanácsülésen a brit, a francia, a német, a luxemburgi, a holland és a finn delegáció is elhárította, hogy nyilatkozzon az MTI-nek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását