2024. május 5. - Györgyi

Jön a Duna: hétfőn eltűnik a rakpart?

A hirtelen felmelegedés hatására 3750 négyzetkilométer nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága, a Dunán pedig három árhullám vonul le, és emiatt várhatóan hétfő hajnalra elönti a Duna a budapesti rakpartokat.
2011. január 15. szombat 16:41 - HírExtra
A közlemény szerint a Dunán jelenleg három árhullám vonul le, ennek hatására a magyarországi felső Duna-szakaszon holnapra harmadfokú készültségi szintű vízállás várható, de a szakemberek arra számítanak, hogy Esztergomtól már csak az elsőfokú készültségi szintek alakulnak ki. Budapestnél - a heves áradás miatt - már hétfő hajnalban várható a rakpart fokozatos elöntése, majd keddre a teljes elöntés.

A szakemberek arra számítanak, hogy a folyó keddről szerdára tetőzik, 680 centiméter körüli vízállással, azaz jövő hét közepén Budapestnél másodfok körüli vízszintek várhatók, a rakpartok teljes elöntése mellett. A tetőzést követő apadás - a Felső-Dunán kialakult több árhullám miatt - lassú lesz, a rakpartok várhatóan a hét végéig víz alatt lesznek.

Árvízvédelmi készültség az OMIT szerint 1.348 kilométeren van, ebből harmadfokú a készültség 86 kilométeren (a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán), másodfokú 27 kilométeren, a Dunán Vének és Dunaremete között. Elsőfokú árvízvédelmi készültség van 1.235 kilométeren: a Dunán Rajka és Dunaremete, illetve Almásfüzitő és Komárom között, a Mosoni-Dunán, a Rába torkolati szakaszán, a Tiszán Kisköre és a déli országhatár között, a Lónyay-főcsatornán, a Krasznán, a Zagyván, a Berettyó és a Sebes-Körös alsó szakaszán, valamint a Hármas-Körösön és a Maroson.

A belvízzel kapcsolatban azt írták: jelenleg 3750 négyzetkilométer a belvízzel elöntött terület, ebből 2020 négyzetkilométer a vetés, szántó. A hirtelen felmelegedés hatására megemelkedett a belvízzel elöntött területek nagysága. Összesen 218 település rendelt belvízvédelmi készültséget, ebből 19 harmadfokút.

Tizenegy környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén, az ország 90 belvízvédelmi szakaszából 71 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 14 szakaszon, a Közép- és Dél-Alföldön harmadfokon védekeznek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását