2024. május 3. - Tímea, Irma
Országszerte változatos programokkal ünneplik a magyar kultúra napját: lesz szavalás, dalestek, színházi előadások, kiállítások és beszélgetések is. Íme egy kis ízelítő a programokból.
2011. január 22. szombat 07:33 - Kancsár Edina
Kultúra Miskolcon

A magyar kultúra napján
, január 22-én a Művészetek Házában Wass Albert-estet tartanak, vasárnap pedig a gyerekeket várják a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház előadására, A Zsiványtanya című táncmesejátékra.

A Diósgyőri Ady Endre Kulturális és Szabadidő Központ szervezésében január 21-én déli 12 órától délután 5 óráig Miskolci vers körút elnevezéssel a város frekventált pontjain fiatal művészekből álló csoportok tartanak verses előadásokat.

A "verskommandók" láthatóak és hallhatóak lesznek majd a Városház téren, a Miskolci Nemzeti Színház és a Déryné utca sarkán, a Villanyrendőrnél, a Tiszai pályaudvaron, a Hősök terén, a Sötét kapunál, a Szinvapark bejáratánál, valamint a Miskolc Plázában.



Változatos programok Somogyban

Balatonszabadiban hétfőn a Kincskereső Általános Művelődési Központban A reformkor nemzeti pantheonja és Kölcsey életműve című gyűjteményes kiállítás megnyitójával indul a helyi események sora. A Megyei és Városi Könyvtár a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Somogy Megyei Szervezetével együtt kedden délelőtt Kaposváron, a Megyei és Városi Könyvtárban rendezett ünnepségen emlékezik meg a magyar kultúra napjáról.

Kadarkúton pénteken az id. Kapoli Antal Művelődési Házban és Könyvtárban - a hagyományoknak megfelelően - kiállítással emlékeznek meg a magyar kultúra napjáról. Ezúttal Tarcsay János grafikus alkotásaiból nyílik tárlat, utána a Somogy zenekar szórakoztatja a közönséget.

Barcson - ugyancsak pénteken - a város képviselőtestülete este a Móricz Zsigmond Művelődési Központ kamaratermébe várja az érdeklődőket a helyi művészeti csoportok részvételével rendezett ünnepségre.

Január 22-én, szombaton Fonyódon a múzeumban Rieger Tibor szobrászművész kiállításával, Siófokon a Teátrum kávéházban Petőfi Sándor hőskölteményével, A helység kalapácsa című előadással, a balatonszemesi Latinovits Zoltán Művelődési Házban pedig József Attila megzenésített verseiből összeállított programmal köszöntik a napot.



Debrecenben több helyszínen is „ünnepelnek”

2011. január 19-én a Csapókerti Közösségi Házban megrendezik a Hagyományőrző kézművesség az otthonokban című kiállítást, mely a Nádudvari Kézműves Szakiskola kiállítása. Később beszélgetést tartanak a tradíció és a modern világ kapcsolatáról.

2011. január 20-án „Szemétből” készült otthoni tárgyak címmel, kézműves délutánt tartanak a gyermekeknek, családoknak. 2011. január 21-én beszélgetést tartanak „Otthon-műhely” címmel, mely lehetőséget biztosít a szülőknek, pedagógusoknak, érdeklődőknek az otthonteremtés, a család kohéziós lehetőségéről való diskurálásra.

2011. január 24-én filmvetítés lesz: Otthonunk a Föld (r. Yann Arthus-Bertrand) – francia dokumentumfilm. Majd „Mindannyiunk felelőssége a Föld” témában újabb beszélgetést tartanak.

A Magyar Kultúra Napja
1989 óta ünnepeljük ezt a napot országszerte, azon apropó okán, hogy 1823. január 22-én született meg Kölcsey Ferenc által a Himnusz. A Magyar Kultúra Napja évfordulója köré számos városban a Magyar Kultúra Hetének kulturális és művészeti programjai kapcsolódnak.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását