2024. május 2. - Zsigmond

Nő az állampolgári elkötelezettség?

A Gallup nemzetközi felmérése szerint az állampolgári elkötelezettség a fejlett országokra jellemző inkább.
2011. január 24. hétfő 12:46 - HírExtra
A 130 országra, köztük Magyarországra is kiterjedő kutatás szerint a fejlett országokban élők többet tesznek közösségükért, mint mások. Az adatok szerint hazánk az alacsony elkötelezettségű államok közé tartozik.

Ad is, kap is?


A segítőkészséget, önkéntességet és adományozási hajlamot vizsgálta nemzetközi felmérésében a Gallup, amelynek során megállapította, a fejlett országok állampolgárai nagyobb társadalmi elkötelezettséget mutatnak a fejletlenebb régiók lakóinál.

A 130 országra kiterjedő kutatás során polgári elkötelezettségi indexszámot alkottak, amelyet a megkérdezettek pénzadományozási szokásainak, idegeneknek nyújtott segítségének és civil szervezetek munkájában való önkéntes részvételének segítségével számoltak ki. Ennek alapján megállapították, hogy 60 pontos indexével az Egyesült Államok és Írország lakói körében a legmagasabb az állampolgári elkötelezettség.

A lekérdezést megelőző hónapban az előbbi ország lakóinak 65 százaléka adott pénzt jótékonysági szervezetnek, 43 százalék vállalt kisebb-nagyobb önkéntes munkát, és 73 százalék segített valamilyen formában idegeneknek. Az írek 75 százaléka adott pénzt, 38 százalék volt önkéntes, és 65 százalék segített idegeneknek.

A kutatás szerint a legmagasabb mutatóval, azaz 50 pont feletti indexszel rendelkezik még Ausztrália, Új-Zéland, az Egyesült Királyság, Hollandia, Kanada, Srí Lanka és Thaiföld is, míg Hongkong 49 ponttal került be a legelkötelezettebbek közé.

Az adatok szerint a 130 országból 127-ben inkább hajlanak arra az emberek, hogy idegeneknek segítsenek, illetve pénzt adományozzanak jótékony célra, minthogy a szabad idejükben önkéntesként is dolgozzanak.

Bár a felmérés eredményei azt mutatják, hogy a nyugati országokban magasabb az elkötelezettségi index, az egyes mutatók erősen változékony képet mutatnak. Thaiföldön például a megkérdezettek 83 százaléka állította, hogy pénzt adományozott jótékony célra (ez az érték a legmagasabb a 130 ország közül), ugyanakkor alig 16 százalékuk vállalt önkéntes munkát. Ezzel szemben az amerikaiak kisebb arányban adtak pénzt, viszont a vizsgált országok közül ők hajlanak leginkább az önkéntességre.

A legkisebb indexértéket mutató 11 ország közül hat Dél-Európában, illetve a Balkánon található. Ezen államok indexszáma 19 és 11 pont között alakult, és vizsgált hajlandóságaik elmaradnak a nemzetközi átlagtól. Ez alól kivételt képez Bosznia-Hercegovina, ahol az állampolgárok negyede adományozott pénzt, illetve Algéria, ahol a megkérdezettek 44 százaléka segített idegeneknek. A 11 leggyengébben teljesítő állam között található még a két említetten kívül Litvánia, a palesztin területek, Bulgária, Görögország, Albánia, Ruanda, Szerbia és Burundi is. A listát Horvátország zárja, ahol az állampolgárok 23 százaléka segített idegeneknek, 8 százaléka adott pénzt jótékony célra, és alig 2 százalék vállalt önkéntes munkát.

A Gallup felmérése szerint honfitársainkra sem lehetünk különösebben büszkék, Magyarország Oroszországhoz, Romániához, Uruguayhoz, Makedóniához, Vietnámhoz, Portugáliához, Dzsibutihoz és Kongóhoz hasonlóan csak 22 pontos indexszámot szerzett. Az adatok szerint a magyarok a lekérdezést megelőző egy hónapban 37 százalékos arányban segítettek számukra idegen honfitársaiknak, 20 százalékos arányban adományoztak pénzt jótékony célra, és 8 százalékos arányban vállaltak önkéntes feladatot.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását