2024. május 3. - Tímea, Irma

Médiatörvény: nem sérül a szólásszabadság

Az Európai Bizottság levelét elolvasva a napnál világosabban látszik, hogy az nem támasztja alá azt a "hajcihőt", ami az Európai Unióban és az Európai Parlamentben eddig folyt - jelentette ki a Fidesz alelnöke.
2011. január 25. kedd 15:57 - HírExtra
Kósa Lajos közölte, egyértelműen látszik, hogy ez egy mesterségesen "felhabosított, felturbózott kampány". Leszögezte, hogy a médiatörvény számos ponton lehet rossz, de semmilyen jel nem utal arra, hogy az sértené a szólás- és véleményszabadságot. A politikus hangot adott annak a meglátásának is, hogy az egész "hajcihő" a szocialisták szervezése alapján indult az ország ellen.

Kósa Lajos egyúttal leszögezte, visszautasítanak minden olyan vádat és rágalmat, amelyek arról szólnak, hogy a Fidesz nem lenne demokratikus, a demokráciáért elkötelezett párt.

Hangsúlyozta, hogy a Fidesz az alapítása óta demokráciát, többpártrendszert, szólásszabadságot, szabad sajtót és demokratikus választásokat követelt. Hozzátette, már akkor is ezt követelték, amikor - a rendszerváltozás előtt - a mai szocialista politikusok által támogatott hatalom rendőrsége ezért megverte vagy letartóztatta őket. "Akkor is a demokrácia pártján álltunk, amikor Kovács László javában a Varsói Szerződés és a KGST mindenhatóságát hirdette" - mondta a képviselő.

Az alelnök úgy fogalmazott, hogy az egész "hajcihő" nem a tárgyszerűség talaján áll, "nem a médiatörvény verte ki a biztosítékot." Ennek kapcsán leszögezte, hogy Magyarországon demokrácia, szólás-, véleménynyilvánítási- és gyülekezési szabadság van, amit semmi sem veszélyeztet.

Emellett viszont minden határon túlmenőnek nevezte azt az egyik angol nyelvű újságban megjelent nyilatkozatot, amelyben a szocialista Göncz Kinga arról beszélt, hogy Magyarország ellen eljárást kell kezdeményezni és akár az uniós szavazati jogától is meg lehet fosztani. Hozzátette, azóta kiszivárgott és "több szocialista politikus is elszólta magát folyosói beszélgetéseken", hogy ők szervezik ezt az egész kampányt.

Az Európai Bizottság kiszivárgott, Magyarországnak és a kormánynak írt leveléről azt mondta, hogy az egyáltalán nem tükrözi a korábban tapasztalt felháborodást. A szöveget úgy értékelte, hogy abban három olyan, "inkább jogtechnikai kérdésről van szó", amelyeknek nincs közük a sajtószabadsághoz, a demokratikus alapjogokhoz.

Kijelentette, hogy a kiegyensúlyozottsággal kapcsolatos kifogás azt veti fel, hogy ez a törvény szerint általános követelmény lenne. Hangsúlyozta, hogy ezzel szemben a szabályozás csak a lekérhető hírszolgáltatásokra vonatkozik, a véleményre vagy blogokra nem.

A nem Magyarországon bejegyzett cégek büntethetőségére vonatkozó kifogást jogtechnikainak nevezte. Ebbe a kategóriába sorolta a regisztrációs eljárásról szóló felvetést is. Egyúttal felhívta a figyelmet, hogy Lengyelországban, Olaszországban, Portugáliában vagy Szlovéniában is számos vonatkozásban van regisztráció.
A levelet összességében úgy értékelte, a bizottság nem talált olyan érdemi kifogást, hogy a törvény veszélyeztetné a szólás- vagy véleménynyilvánítási szabadságot.

Kósa Lajos hangsúlyozta, fenntartják azt az álláspontjukat, hogy a médiaszabályozásra megérett az idő. Leszögezte, meggyőződésük szerint nem jó az a szabályozás, hogy délután, főműsoridőben olyan műsorokat nézhessenek akár gyerekek is, amelyek alkalmasak egyes népcsoportok lejáratására. "Mi azt állítjuk, hogy a Mónika show vagy a Győzike show többet ártott a cigányság megítélésének, mint hat Magyar Gárda együttesen."

Emlékeztetett arra, hogy a Facebookon elindítottak egy oldalt, amely azt demonstrálja, hogy elég volt az ország lejáratásából. Elmondta, hogy az oldalon eddig több mint 14 ezren regisztráltak.

Arra a kérdésre, hogy hozzá hasonlóan Nagy Anna kormányszóvivő és Kovács Zoltán államtitkár is technikai kifogásokról beszélt korábban, holott a levélben több helyen kétségeket említenek, azt felelte, annak írói feltételes módban fogalmaznak. Hozzátette, hogy a kifogások jogtechnikaiak és egy részük tévedésen alapul.

Arra a felvetésre, hogy mikor születik meg a magyar válasz, azt mondta, hogy a vizsgálat nem egyszerű levelezés, hanem interaktív folyamat. Közölte, hogy ha a válasz megszületését még egy tárgyalás is követi majd. Elmondása szerint, ha ezen a bizottságnak továbbra is lesznek olyan kifogásai, amelyek csak a magyar jogszabályban érhető tetten és máshol nem, akkor készek a változtatásra. Leszögezte, azt viszont nem fogadják el, hogy kifogásolják azokat a szabályozási elemeket, amelyek megtalálhatóak az unió más országaiban is.

Azzal kapcsolatban, hogy ha a szocialisták indították el a "hajcihőt", akkor hogyan tudták rávenni az Európai Bizottságot a levél megírására, azt felelte, hogy a testület is emberekből áll, "akik különböző módokon vannak összerakva".

Megjegyezte, korábban nem hitte volna, hogy Joaquin Almunia, európai biztosként, valamiféle "nem egészen értett szocialista elkötelezettségből, Gyurcsányéknak minden ordító hazugságát benyeli", akkor amikor a pénzügyi stabilitás létfontosságú. Hozzátette, hogy ugyanazon a vitán egy néppárti biztos viszont homlokegyenest ellenkezően látta a helyzetet, mint Almunia.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

kocsis.tamas
2011. január 31. 20:32
KÓSA LAJOS ÉS SZIJJÁRTÓ PÉTER KIJELENTÉSE A DEVIZA HITELESEK
KÁRÁT FIZESSÉK MEG AZ UTOLSÓ FORINTIG A FIDESZ-KDNP VÁLASZTÓKÉT IS.

A DEVIZA HITELESEK PANASZA IS MEG ÉRNE EGY TÁRGYALÁST KÍVÁNCSI
LENNÉK KÓSA LAJOS ÉS SZIJJARTÓ PÉTER MENYIT KAPNA PERSZE NEM ARANYAT
VASAT RÁCS FORMÁJÁBA VALAKI ÉLETE VÉGÉIG VONJÁK A TARTOZÁSÁT A BANKOK
62.000FT MINIMAL BÉRBŐL MIT VONJANAK. HA NEM DOLDOZIK ÉHEN HAL HA DOLGOZIK
LEVONJÁK A TARTOZÁSÁT A BANKOK ADÓS FIZESS NAGYON SAJNÁLOM ŐKET EZÉRT
A FIDESZ-KDNP
KORMÁNY ARRA KÉREM ÖSSZES DEVIZA HITELES KÁRÁT FIZESSE MEG AZ UTOLSÓ FORINTIG
EGYENES BESZEG VAGY VONJÁK SZIJJÁRTÓ KÓSA FIZETÉSÉBŐL ÁRVEREZEK EL Az ö
LAKÁSUKAT KOCSIJUKAT NE AZOKÉT AKIK SAJÁT ÖN HIBÁJUKON KIVUL JUTOTTAK Az UTCÁRA
A TÁNC MÉG CSAK MOST KEZDŐDIK EZ EGY PISZKOS ÜGY TISZTÁRA MOSSUK..
................................................................................................................................................................
A SZEGEDI BIROSÁG IGAZSÁGOSAN ÍTÉLT
GYÖZÖTT Az IGAZSÁGOS DÖNTÉS
ZUSCHLAG JÁNOS 2.5ÉV BÖRTÖN ÉS NEM FEGYHÁZ ÉS
BŰNÖZÉS ÉS NEM MAFFIA ÜGY. A FIDESZ-KDNP TERJESZTETTE A HÍRT 2010
VÁLASZTÁSOKOR HOGY GYÖZÖN ÉS 2.3MADAL. LEGYEN A HIR-TV MEG AZT MONDJA MOST
MÁR HOGY HETI SZOJÁRÁS . A FIDESZ-KDNP TERJESZTETE A MAFFIA
SZÓT HOGY ZUSCHLAG JÁNOS 8.5 IS TÖBBET KAPJON
Zuschlag János IGAZSÁGOS ÍTÉLETET Zuschlag Jánosnak mindenki véleménye
számít nem érdemel 10év Fogházat
SZERIT NEM Maffia ÜGY AZT IS MÉRLEGELNI KÉNE A TISZTELT BIROSÁGNAK.
HOGY A FIDESZ-KDNP CSINÁLT BELÖLE MAFFIA ÜGYET ÉS A 2010 ÁPRILISI
ÖRSZÁG GYÜLÉSI VÁLASZTÁSNÁL EZ IS SZEREPET JÁTSZOTT A GYŐZELMÜKBE
EGYENES BESZÉD és 10 év szerintem is sok mert NEM EMBER ÖLT a 70millio Ft-ból
50millio vissza lett fizetve így csak 20millio Ft marat és ezt
zuschlag.jános is jelezte csak SZAVAI nem találtak meg hallgatásra
eddig köszönett
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását