2024. május 2. - Zsigmond

Még mindig menő a mariska

Mind a fiatal, mind az idősebb korosztály körében a legelterjedtebb kábítószer Magyarországon a marihuána.
2011. január 25. kedd 19:45 - HírExtra
A hazai kábítószeres szokásokat 2004 óta vizsgáló Nemzeti Drog Fókuszpont szerint hazánkban a legkedveltebb drog, mind a fiatalok, mind az idősebbek körében, a marihuána.

A középiskolás, úgynevezett problémás fogyasztói csoportban, a fiúk vannak többen, jellemzően Budapesten, vagy más nagyvárosban élnek, gyengébb az iskolai teljesítményük, és gyakrabban ,,lógnak" az intézményből.

A szülők befejezetlen felsőfokú végzettsége jelentősen közrejátszik ebben, ugyanakkor az anyagi helyzetük nem. Azok a fiatalok, akiket együtt nevelnek a szülők, és jó kapcsolatot tartanak fenn velük, odafigyelnek szabadidős tevékenységükre, kisebb eséllyel válnak rendszeres droghasználókká.

A felnőtt népesség - 18-64 év - körében szintén a kannabisz-származékok használata a legelterjedtebb, de a fiatalokkal szemben, a felnőtt lakosság körében a droghasználat kockázata a magasabban iskolázottaknál nagyobb, akik jobb lakáskörülmények között élnek, átlagosnál magasabb a jövedelmük, jellemzően nagyobb városokban, illetve Budapesten élnek. Az Európai Unió tagállamai közül, 2009-ben, hazánkban a legmagasabb a kezelést kezdők aránya (70 százalék).

Ennek lehetséges oka, hogy rendkívül magas (88 százalék) azoknak az aránya, akik büntetőeljárás helyett választják az elterelést. A kannabisz mesterséges körülmények között termesztése, 2009-ben, ugrásszerűen nőtt, ezzel együtt a lefoglalások száma is jelentősen, az előző évhez képest kétszeresére emelkedett.
Forrás: havariapress
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását