2024. május 10. - Ármin, Pálma

Ön mitől fél a legjobban?

Huszonnégy országban kérdezték meg az embereket a félelmeikről. A válaszok szerint a munkanélküliség, a szegénység és a szociális egyenlőtlenség, a korrupció, a bűnözés és az erőszak adják a legtöbb okot a félelemre.
2011. január 30. vasárnap 18:23 - HírExtra
A megkérdezettek csaknem kétharmada véli úgy, hogy hazája rossz úton jár...

Világviszonylatban a “munkanélküliség és az álláslehetőség” kérdése a legfontosabb, összességében a legtöbbeket foglalkoztató témakört, az Ipsos Global @dvisor felmérésében részt vevő huszonnégy országból csak tizenegyben: hazánkban, Francia-, Olasz-, Lengyel-, Spanyol-, Svéd-, Törökországban, Szaúd-Arábiában, Nagy-Britanniában, Japánban és az Egyesült Államokban említik első helyen a válaszadók.

A második legaggasztóbb téma a “szegénység és a szociális egyenlőtlenség”, ami Belgiumban, Kínában, Német- és Oroszországban az első helyen szerepel. Harmadikként a “korrupciót és a politikai botrányokat” említik; Indiában, Indonéziában és Dél-Koreában ez a fő probléma.

A felsorolt témákat a “bűnözés és az erőszak” követi; Argentínának, Ausztráliának, Mexikónak és Dél-Afrikának okozza a legtöbb gondot. Az ötödik helyen az “egészségügyi ellátás” áll; Brazíliának és Kanadának fáj miatta a leginkább feje.

A négy leggyakrabban említett problémakör között

– a felmérésben részt vevő 24-ből – az Egyesült Államok kivételével – 23 ország lakóinak válaszában szerepelt a “szegénység és a szociális egyenlőtlenség”;

– a “munkanélküliség és az álláslehetőség” – Brazília és India kivételével 22 országban szerepelt;

– a “bűnözés és az erőszak” 14 országban – Argentínában, Ausztráliában, Belgiumban, Brazíliában, Francia-, Német-, Olasz-, Spanyol-, Svéd-, Oroszországban, Nagy-Britanniában, Mexikóban, Indiában, Dél-Afrikában – volt félnivaló;

– 13 ország – hazánk, Brazília, India, Indonézia, Szaúd-Arábia, Dél-Afrika, Dél-Korea, Olasz-, Lengyel-, Orosz-, Spanyol-, Svédország, az Egyesült Államok – polgárai tartanak a “korrupciótól és a pénzügyi vagy politikai botrányoktól”;

– az “egészségügyi ellátást” 9 országban – Argentínában, Brazíliában, Kanadában, Kínában, Német-, Magyar-, Lengyel-, Oroszországban és az Egyesült Államokban – nevesítették;

– négy állam – Belgium, Kanada, Franciaország és az Egyesült Államok – polgárai tartanak az adóktól;

– az erkölcsi hanyatlás Indonéziában, Japánban és Szaúd-Arábiában ad okot aggodalomra;
– az oktatásügyet szintén három helyen – Ausztráliában, Mexikóban és Törökországban – érzik bizonytalannak;

– a terrorizmus India és Törökország lakosságát aggasztja,
– a bevándorlás felügyelete egyetlen országban, Nagy-Britanniában okoz gondot a felmérés részvevőinek.

A megkérdezettek 62% (!) úgy érzi, hogy hazája rossz úton jár.

A világ polgárai közül csak tízből négyen (38%) vélik azt, hogy országuk jó irányba tart – a többség szerint (62%) ennek éppen az ellenkezője igaz. A régiók tekintetében a BRIC (Brazília, Oroszország, India és Kína) az a terület, ahol a legtöbben, tízből hatan (58%) gondolják úgy, hogy náluk jól mennek a dolgok. Az európai hasonló vélekedés a maga 27%-ával a sereghajtók között szerepel.

A világ polgárainak mindössze harmada válaszolta azt, hogy elégedett országa állapotával. Az ún. BRIC - országok élen járnak, hiszen tíz válaszadójukból öt (48%) szerint jól mennek a dolgok náluk. Európában – sereghajtóként – csupán 26 százaléknyian vélik ekként.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását