2024. május 21. - Konstantin

Obama beszólt Mubaraknak

Barack Obama amerikai elnök felszólította Hoszni Mubarak egyiptomi államfőt, hogy ne jelöltesse újra magát a következő elnökválasztáson - jelentette a Dow Jones hírügynökség és a CNN.
2011. február 1. kedd 21:44 - HírExtra
Az amerikai elnök személyes üzenetét Frank Wisner volt kairói amerikai nagykövet adta át az egyiptomi vezetőnek. Korábban az al-Arabíja televíziós csatorna közölte, hogy Mubarak egyiptomi elnök még kedden beszédet mond, és bejelenti, hogy a következő elnökválasztáskor távozik a hatalomból, de addig a helyén marad. A hír forrását a tévé nem közölte.

A következő elnökválasztást szeptemberre tűzték ki Egyiptomban.

Az adásban elhangzott az is, hogy Omar Szulejmán alelnök találkozókat kezdett a pártok képviselőivel, és irodája kapcsolatban áll a Tahrír téren tiltakozó csoportokkal is.

Obama az amerikai kormányzati tisztségviselőkre hivatkozó források szerint azt is kikötötte, hogy Mubarak elnök fia, Gamal sem indulhat a választásokon.

Az amerikai vezetés képviselői a Dow Jones szerint kedden az egyiptomi események két kulcsszereplőjével tárgyaltak. Amíg Wisner Mubaraknál járt, addig Margaret Scobey, az Egyesült Államok jelenlegi nagykövete Mohammed el-Baradei-jel, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség volt vezetőjével vette fel a kapcsolatot, akit az ellenzéki csoportok megbíztak, hogy folytasson tárgyalásokat a kormányzattal.

Scobey a zavargások kezdete óta először lépett kapcsolatba az ellenzék megbízottjával.

Ami eddig történt

A hadsereg bejelentése, amely szerint nem fog erőt alkalmazni a tüntetőkkel szemben, felbátorította az egyiptomiakat, hogy országuk politikai rendszerének legnagyobb átalakítását követeljék a monarchia 1952-es megdöntése óta.

A Kairó belvárosában lévő Tahrír téren több mint 200 ezer egyiptomi tüntetett, a keleti Szuez kikötővárosban 20 ezren vonultak fel. Tüntettek az északi Alexandriában, Iszmáilíjában, valamint a Nílus folyó deltavidékén fekvő városokban, például Tantában, Manszúrában és Mahallat-el-Kubrában.

A Reuters brit hírügynökség becslése szerint országszerte elérte az egymillió főt - a tüntetők célját - a résztvevők száma.

A kairói Tahrír téren tartott keddi tüntetés éles ellentétben állt a múlt pénteki megmozdulással, amelynek résztvevőit a rendőrség akkor gumibotokkal ütlegelte, s vízágyúval, könnygázzal próbálta meg feloszlatni. "Ő megy, mi nem megyünk" - kiabálta Mubarakra utalva a férfiakból, nőkből és gyermekekből álló tömeg, amelyben sokan egyiptomi zászlót lengettek. A térre vezényelt páncélozott járműveken gubbasztó katonák mosolyogtak, integettek a tömegnek.

A Tahrír téren annak ellenére gyűlt össze ekkora tömeg, hogy délelőtti hírek szerint a hadsereg lezárta a központba vezető utcákat, valamint ellenőrzése alá vonta Kairó határán a bevezető utakat, hasonlóan más olyan városokhoz, amelyekben tüntetésre lehetett számítani.

Meg nem erősített jelentések szerint már elérte a 300-at az Egyiptomban egy hete tartó tüntetések halálos áldozatainak a száma - közölte Genfben Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, aki szerint "sorsfordító" lehet, ami jelenleg az észak-afrikai országban zajlik.

A kezdetben szervezetlen Mubarak-ellenes megmozdulások fokozatosan az egyiptomi társadalom számos rétegét felölelő, laza reformmozgalommá kezdenek érni.

Mohamed el-Baradei egyiptomi ellenzéki vezető, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség volt főigazgatója az al-Arabíja arab műholdas tévécsatornának nyilatkozva kijelentette: Mubaraknak "péntekig" távoznia kell a hatalomból, csak utána kezdődhet párbeszéd az ellenzék és a kormány között. Mint mondta, a tárgyalásokon szó lesz a hatalomátadás részleteiről és a parlament feloszlatásáról is.

Ugyanebben az értelemben nyilatkozott Mohammed el-Beltagi, a Muzulmán Testvériség ellenzéki szervezet egyik volt parlamenti képviselője a frissen megalakult ellenzéki ernyőszervezet, a Nép Követeléseire Figyelő Nemzeti Bizottság nevében. Szavai szerint a tömörülés csak abban az esetben hajlandó tárgyalásokat kezdeni a demokráciába való átmenetről, ha előbb lemond az államfő. Mint mondta, ez az ernyőszervezet töltené ki a politikai vákuumot Mubarak bukása esetén. A tömörülés célja egy új alkotmány megírása és egy nemzeti kormány megalakítása. Az ernyőszervezet tagja az El-Baradei vezette Nemzeti Szövetség a Változásért is.

Eközben Egyiptomban az utolsó internetszolgáltató működését is megbénították. A Noor-csoport hétfőn kora este kezdett el eltűnni a világhálóról. Az internet volt a kormányellenes tüntetők mozgósításának egyik fő eszköze, és a négy legnagyobb szolgáltató már csütörtök este óta nem működik. A Google internetes kereső és tartalomszolgáltató viszont speciális szolgáltatást indított, amelynek révén az egyiptomiak internet nélkül is eljuttathatják üzeneteiket a Twitterre.

Politikai elemzők már arról beszélnek, nem az a kérdés, Mubarak távozik-e a hatalomból, hanem az, hogy mikor és milyen körülmények között. Az országot a monarchia 1952-es megdöntése óta irányító egyiptomi hadseregnek döntő szava lesz abban, hogy ki lép Mubarak helyébe. Egyesek arra számítanak, hogy a hadsereg megtartja hatalmának egy jelentős részét, de közben elégséges mennyiségű reformot vezet be annak érdekében, hogy elejét vegye az újabb tiltakozásoknak. Neves nyugati politológusok kételkednek abban, hogy Mohamed el-Baradei jelenthetné a megoldást az egyiptomi válságra.

Az egyiptomi Hurghadán nyugalom uralkodik. A tüntetések és zavargások annyiban éreztetik hatásukat, hogy egyre kevesebb az üzemanyag, nincs internetkapcsolat, és a bankok zárva tartanak - mondták el a Vörös-tenger parti üdülőhelyen élő magyarok az MTI-nek keddre virradó éjszaka. A Hurghadából induló, elsősorban Kairóba és Luxorba irányuló kirándulásokat leállították.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását