2024. május 5. - Györgyi

Többszáz házat veszélyeztet a belvíz

Összesen 576 lakóház van veszélyben a belvízi elöntés miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a katasztrófavédelmi igazgatóság ügyelete.
2011. február 7. hétfő 13:46 - HírExtra
Eddig 29 embernek kellett elhagynia veszélyessé vált otthonát. Nagyecseden és Geszteréden egy-egy lakóház teljesen összedőlt, további tizennégy állapota életveszélyes. Hétfőn egy asszonyt és három gyermekét kellett kiköltöztetni újfehértói vályogházukból, miután annak falai megrepedtek. Nagy Sándor, a település független polgármestere az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a családot ideiglenesen önkormányzati bérlakásba költöztették. A Nyíregyházához közeli kisvárosban a november óta tartó védekezés alatt eddig 11 embernek kellett elhagynia otthonát.

A katasztrófavédelmi igazgatóság legfrissebb adatai szerint 18 településen van valamilyen fokú belvízi készültség a megyében. A tűzoltók 7 szivattyúval dolgoznak, s összesen 97 fő vesz részt a védelmi munkálatokban. Dombrádon, Újfehértón és Tiszabezdéden több utca forgalmát korlátozzák az elöntés miatt.

Az elmúlt napokban tapasztalt felmelegedés egyelőre nem emeli jelentősen a csatornák vízszintjét, mivel a napközben elolvadó jég éjszakára visszafagy - mondta a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese az MTI-nek. Kató Sándor tájékoztatása szerint az igazgatóság szivattyútelepei folyamatosan dolgoznak, s naponta átlag egymillió köbméter vizet emelnek át a befogadókba. A szervezet tizenkét belvízvédelmi szakasza közül háromban másod-, kettőben pedig elsőfokú készültség van érvényben.

Kató Sándor hozzátette: Szabolcsban nem változott a belvizes terület nagysága, továbbra is mintegy 400 négyzetkilométer van elöntés alatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását