2024. május 4. - Mónika, Flórián

MSZP: nem lehet fenntartani a költségvetést

Az MSZP szerint az államháztartás januári "horror hiánya" világosan mutatja, hogy nem lehet egyensúlyban tartani a költségvetést az "emberekre háruló extraadókkal, valamint a magán-nyugdíjpénztári vagyon lenyúlásával".
2011. február 9. szerda 15:24 - HírExtra
A Nemzetgazdasági Minisztérium kedden azt közölte az MTI-vel, hogy az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya januárban 122,8 milliárd forint, ami az elmúlt 12 év egyik legalacsonyabb első havi értéke. Burány Sándor, a szocialista párt gazdaságpolitikai kabinetjének tagja az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében furcsállja, hogy a Matolcsy György által vezetett Nemzetgazdasági Minisztérium "győzelemként állítja be" az év elején felhalmozott több mint 122 milliárd forintos hiányt.

Az ellenzéki képviselő egyebek mellett kifogásolja, hogy a tárca keddi közleményében nem tett említést arról, hogy az államháztartás a szocialista kormányzás utolsó három évében mintegy 30 milliárd forintos többletet produkált az év első hónapjában. Az MSZP-s politikus szerint a költségvetés egyensúlyba hozásához a "kiadási oldal ráncba szedésére", vagyis a "Fidesz-KDNP által beígért kisebb és olcsóbb állam" kialakítására lenne szükség.

Kiemeli: az új kormány alatt "vészesen megnövekedtek" az állami kiadások, amelyek tavaly mintegy 150 milliárd forinttal haladták meg a tervezettet; a bevételi oldalon pedig az idén bevezetett "igazságtalan egykulcsos adórendszer üt mintegy 350 milliárd forintos lyukat".

Burány Sándor szerint ezért a Matolcsy György által vezetett tárcának nem kritikusnak, hanem önkritikusnak kellene lennie, továbbá az "elődeihez hasonló átlátható és felelős költségvetési politikát" kellene folytatnia az államháztartási hiánycél tartása, valamint a forint kedvező, illetve stabil árfolyama érdekében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását