2024. május 3. - Tímea, Irma

Titkosítják a 2006-os zavargások jegyzőkönyveit

A Fidesz szerint egyértelműen az akkori ellenzék elleni politikai támadások lehetővé tétele miatt titkosították a 2006-os őszi eseményeket követő parlamenti bizottságok közös ülésein készült jegyzőkönyveket.
2011. február 18. péntek 13:01 - HírExtra
A szigorúan titkos, államtitoknak minősített dokumentumok nyilvánosságra hozataláról a Népszabadság számolt be. A lap szerint a jegyzőkönyvek eredetileg csak nyolcvan év múlva lehettek volna megismerhetők. Gulyás Gergely, a 2002. és 2010. között az állam részéről elkövetett jogsértéseket vizsgáló albizottságának kormánypárti elnöke elmondta: a titkosítást, néhány személyi adat kivételével egyáltalán nem tartják indokoltnak, az ugyanis kizárólag a korábbi kormányzat érdekeit szolgálta.

A fideszes képviselő ezt azzal magyarázta, hogy amíg a szóban forgó bizottságok ülésein jelenlévő, akkori miniszterek - a dokumentumok tanúsága szerint - kizárták, hogy a Fideszt bármilyen felelősség terhelné a 2006-os események miatt, addig a nyilvánosság előtt egy ezzel ellentétes kormányzati kommunikáció folyt.

Gulyás Gergely szerint a szükségállapot bevezetésének jegyzőkönyvben megjelenő lehetősége még akkor is megdöbbentő, ha erre valójában nem volt komoly szándék, csak miniszteri említésként esett róla szó. A politikus kifogásolta továbbá, hogy a most nyilvánosságra került jegyzőkönyvek sem adnak "értelmes választ" arra, hogy a rendőrség 2006 őszén miért nem tudta megvédeni a Magyar Televízió székházát.

Hozzátette: a Fidesz ezzel kapcsolatban a jegyzőkönyvek fontos tárgyi tévedésnek tartja, hogy az akkori kormány tisztségviselői úgy interpretálták a történteket, mintha a Szabadság téren jelenlévő tömeg egésze erőszakos lett volna, holott a valóságban a közülük legfeljebb 80-100 személy tanúsított ilyen magatartást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását