2024. május 6. - Ivett, Frida
Az Új Széchenyi Tervnek hála rengeteg pénz folyik be Észak-Magyarország vidékeire. Becsó Zsolttal, a Norda elnökével beszélgettünk a várható fejlesztésekről, Hollókő átalakulásáról, első retrómúzeumunkról és a munkahelyteremtésről.
2011. február 25. péntek 06:39 - Kanicsár Ádám
Milyen kiaknázatlan területei vannak az észak-magyarországi régiónak?

Az észak-magyarországi régió a lehetőségek széles tárházát foglalja magában, alapul véve közlekedési infrastruktúráját, humán erőforrását, szellemi innovációját és turisztikai adottságait. Most ami igazán mindent megalapozhat, illetve új alapokra helyezhet, és a lehetőségeket engedi kiteljesedni, az az Új Széchenyi Terv, ezen belül pedig a regionális operatív program.

Milyenek a jelenlegi állapotok a régióban, miben kell a leginkább javítani?


Nincs olyan területe a régiónak, ahol ne férne el a fejlesztés, a beruházás. Gondolok itt akár a közlekedési infrastruktúrára, amely egyenetlen a régió egészét tekintve. Óriási lehetőség, hogy az M3-as autópálya Miskolcot is bekapcsolja az ország gazdasági vérkeringésébe.

Fontos megoldani, hogy Eger és Salgótarján, mint megyei jogú városok, illetve az északi térségben elhelyezkedő települések és falvak is be tudjanak kapcsolódni a gazdaságba. Ez jelentheti az egy-két számjegyű utak , de akár négy-öt számjegyű utak felújítását is, ami a kisebb települések és városok szempontjából jelentős.

A turizmus tekintetében kiváló adottságokkal bír a régió. Gyógyvíz, termálvíz szempontjából igencsak jó pozíciót foglalunk el Magyarországon, gondolok itt a Bükkségre, Egerszalókra, Egerre, Miskolcra, Bogácsra, Mezőkövesdre. Fontos és országosan is ismert desztinációkkal bírunk. Ez igaz a borturizmusra is, külön kiemelendőek a tokaji, a mátrai, az egri borvidék.

Voltak jelentősebb változtatások, újdonságok az utóbbi években?

Az utóbbi években már számos kisebb-nagyobb fejlesztést sikerült végrehajtanunk az ökoturisztika, a lovasturizmus és a horgászturizmus területén. Az elmúlt pályázati ciklusban támogatni tudtuk a szálláshelyek megújítását és újak létrehozását. Ennek köszönhetően számtalan szálloda felújítására sor kerülhetett, a régió mindhárom megyéjében.

Más attrakciófejlesztésekre is sor került, de még rengeteg a kiaknázatlan lehetőség és van még számtalan megvalósításra váró feladat. Ilyen Hollókő teljes turisztikai megújítása, Salgótarjánban a föld alatti és föld feletti bányamúzeum felújítása, illetve Magyarország első retrómúzeumának kialakítása.

Tokaj térségében a borturizmushoz kapcsolódó identitáserősítő fejlesztések vannak tervbe véve. A régió számtalan végvárat is magába foglal, ezeknek felújítása is elindult. A Gyógyító Magyarország program keretein belül pedig a gyógy- és termálturizmus is fejleszteni szeretnénk.

Az előbb említett retrómúzeum ezek szerint egyedülálló lenne az országban. Pontosan hogyan képzelhető el egy ilyen létesítmény?

Salgótarjánban, a történeti múzeumnak a keretein belül valósulna meg,az előkészületek már több, mint két éve zajlanak. Itt az ötvenes, hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évek világát idéznénk meg egy interaktív múzeumban, látványos, a turisták érdeklődését felkeltő módon, egy nagyon professzionális kiállítás megvalósításával.

Hollókő településén milyen változásokat eszközölnének?

Hollókőn jelenleg csupán két-három órás programot tudunk tartalmasan megszervezni ás a szálláslehetőségek is szűkösek. Hollókő teljes turisztikai megújítása nagyon indokolt.

Egy olyan programot, projektet szeretnénk megvalósítani, amely tulajdonképpen azt fogja majd elérni, hogy a megérkező a turista a XIX-ik század egy különleges világába érkezzen meg, ahol különböző hanghatások, ízhatások, szaghatások érik.

Egy hétpróbán fog résztvenni, közben pedig számtalan olyan, a Hollókőn kialakítandó objektumot fog felfedezni, mint a bor- és pálinkaház, a zeneudvar vagy a szerelemház. Ezen keresztül a különböző turisztikai elemeken keresztül élheti át ezt a kis varázslatos világot.

Tulajdonképpen a projekt nem csak az ófalunak a komplex megújítását foglalja magába, hanem lehetővé teszi a palóc kultúrközpont kialakítását a jelenlegi sportpálya területén, a várnak egy jelentősebb átalakítását és egy komplexebb, akár több napos otttartózkodást is lehetővé tevő turisztikai fejlesztést.

Mennyire népszerű ez a régió a turisták körében, legyen azok magyarok vagy külföldiek?


Alapvetően az észak-magyarországi régió mindig kedvelt turisztikai célpont volt. Vannak olyan kiemelkedői jelentőséggel bíró városok, mint például Eger, amelyet éves szinten többszázezer ember keres fel, a vendégéjszakák száma pedig a térségben meghaladja a háromszázezret.

Hollókő, Tokaj, Aggtelek: itt vannak a világörökség részeként számon tartott természeti csodák. Itt van Ipolytarnóc, ahova ha megérkezik az ember, tulajdonképpen egy húszezer éves időutazást tehet. A gyönyörű természeti környezet, a Bükk, a Mátra, a Zempléni hegység, a vizek, a Cserhát, a Tiszató. Egyre többen ismerik fel és látogatják meg ezt a vidéket, a fejlesztések pedig azt a célt szolgálják, hogy még többen felkeressék ezt a varázslatos világot.

Mennyi pénz áll rendelkezésükre?

2013 végéig az észak-magyarországi régió szempontjából valamivel több, mint 100 milliárd forintnyi fejlesztési forrás áll rendelkezésére. 2013 végéig ezt a forrást különböző felújítási tengelyek mentén, támogatási szerződésekkel le kell kötni, a fejlesztéseknek, a beruházásoknak pedig el kell kezdődni.

Azok a támogatási összegek, amelyek nem kerülnek lekötésre támogatási szerződéssel, azok a pénzek nem fognak a régióban vagy az országon belül maradni. Tehát érdekünk az, hogy minél nagyobb együttműködéssel, egy megfelelő koordinációt véve, törekedjünk arra, hogy a rendelkezési forrásokat le tudjuk kötni.

A programnak fontos pontja a munkahelyteremtés. Leginkább milyen munkahelyekre lenne szüksége a térségnek?

Ha valami fontos a régión belül, az nyilvánvalóan a munkahelyteremtése. A gazdaság fejlesztésénél, a terület egyes operatív felújítási tengelyén nyilvánvalóan hozzá tudunk járulni telephelyek létrehozásához, fejlesztéséhez, ipari infrastruktúrának a kialakításához.

Minden segítséget megadunk, nem csak abban, hogy az ilyen jellegű fejlesztések, beruházási elképzelések sikeresek tudjanak lenni regionális szintén, hanem kapcsolt pályázati rendszerben természetesen abban is érdekeltek vagyunk, hogy ezek a jelentős munkahelyteremtéssel vagy megőrzéssel járó fejlesztések, beruházások a regionális operatív programon kívüli programokból is támogatáshoz tudjanak jutni.

Új Széchenyi Terv
Huszonegy milliárd forintra pályázathatnak az Észak-magyarországi Operatív Program keretében a Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyék alkotta régió társaságai, vállalkozói. Február közepén hat pályázati felhívás jelent meg, melyek az Új Széchenyi Terv három fő kitörési pontjához kapcsolódnak. 

A hat pályázati felhívás, a Gyógyító Magyarország , a Zöldgazdaság-fejlesztési Program, a Vállalkozásfejlesztési Program, a Tudomány – Innováció Program, a Foglalkoztatási Program és a Közlekedésfejlesztési Program várhatóan a terület több problémájára és elmaradására megoldást jelenthet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását