2024. május 13. - Szervác, Imola

Pótolnák Líbia olaját

Akár több hónapra is kieshet Líbia nyersolaja a nemzetközi piacról az észak-afrikai országban kitört lázongás miatt, az OPEC-tag Kuvait már jelezte, hogy felhasználná tartalékkapacitását a piac megnyugtatására.
2011. február 28. hétfő 20:51 - HírExtra
Emellett más tagok, valamint külső termelők, így Oroszország részéről is megvan az akarat, hogy szállításaik növelésével pótolják a kiesett líbiai szénhidrogén-mennyiséget. Hétfőn közben újra megindult az áruszállítás Líbia keleti kikötőjéből, Tobrukból enyhítve a líbiai olajexporttal kapcsolatos aggodalmakat.

A Gazprom már akciózik

A Gazprom a szokásos szint 2,5-szeresére növelte gázszállításait a múlt héten Olaszországba, amelynek leállt a gázimportja Líbiából - mondta el az orosz gázipari cég egyik illetékese hétfőn a Reutersnak. A Líbiát Szicíliával a tenger alatt összekötő Greenstream gázvezetéket február 22-én zárta le az olasz Eni energiaipari vállalat az észak-afrikai országban zajló kormányellenes zavargások miatt.

Csak félgőzzel megy

Líbia, amely az OPEC tagja, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai szerint békeidőben napi 1,69 millió hordó olajat termel ki, amelyből 1,49 millió hordót exportál, ennek 85 százalékát Európába. Hagyományosan Olaszország a líbiai olaj és gáz legnagyobb európai felvevőpiaca.

A líbiai nemzeti olajvállalat vezetője úgy becsli, hogy jelenleg a olajtermelés a szokásos szint mintegy 50 százaléka, elsősorban a külföldi dolgozók távozása miatt.

Szabad a gazda

Günther Oettinger uniós energiaügyi biztos hétfőn azt jelentette be, hogy Moammer el-Kadhafi már nem ellenőrzi a fontosabb líbiai gáz- és olajlétesítményeket. Elmondta: a líbiai gáz- és olajlétesítmények nagy része helyi családok, vagy regionális vezetők ellenőrzése alatt áll.

A líbiai gáz az európai piacon mintegy 3 százalékot képvisel, az olaj pedig 10 százalékot.

Líbiai olajtermelése a tüntetések kezdete előtt napi 1,6 millió hordó volt, ez mára 1,2 millió hordóval csökkent a Bank of America Merrill Lynch szerint.

Félnek a szankcióktól

A líbiai olajtermelés jelentős visszaesése miatt a UniCredit most azzal számol, hogy az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára idén 110 dollár lesz. Ilyen magas éves átlagár még nem volt a Brent történetében. Az eddigi rekordot - hordónként 99,1 dolláros átlagárat - 2008-ben jegyezték fel. Az olasz bank attól tart, hogy más olajtermelő országokban is kitörhetnek zavargások, így Iránban, Irakban és Nigériában.

Ebben az esetben lehetetlen lesz helyettesíteni az esetleg kieső olajtermelést a bank szerint. Az UniCredit emellett a líbiai szankcióktól is tart. Olaszország legnagyobb bankja egy hét alatt 6 százalékos árfolyamveszteséget szenvedett el a milánói tőzsdén.

A líbiai részvényessel bíró olasz nagyvállalatokat és bankokat aggasztják az észak-afrikai országot sújtó ENSZ-szankciók. A Corriere della Sera hétfői számában az ENSZ-szankciók következményeit találgatta azokra az olasz cégekre, amelyekben Líbia tulajdonrésszel rendelkezik, és amelyek "a tőzsdén már eddig is megfizettek a Tripolival való összeölelkezésért".

A legnagyobb részvénycsomagot, több mint 7 százalékot Líbia az UniCredit bankban birtokolja. A Fiat labdarúgó-csapataként ismert torinói Juventusban 7 százalékkal bír, a hadiipari, légi- és űrtechnológiai Finmeccanicának két százalékban tulajdonosa, és a líbiai kutakat is működtető ENI kőolajholdingnak is közel 2 százalékát szerezte meg.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását