2024. május 9. - Gergely
Hétfőn Chicagóban megkezdődött egy, a mumbai terrortámadásokban való bűnrészességgel vádolt, kanadai állampolgárságú üzletember pere, amely tovább mélyítheti az USA és Pakisztán ellentéteit.
2011. május 17. kedd 09:50 - HírExtra
Az 50 éves Tahawwur Hussain Ranát azzal vádolják, hogy pénzügyi és logisztikai támogatást nyújtott az indiai metropoliszban 2008-ban elkövetett terrortámadáshoz, amelynek 166 halálos áldozata volt, köztük 6 amerikai állampolgár.

A vád egyik tanúja Rana barátja és (pakisztáni) katonai iskolai évfolyamtársa, a pakisztáni-amerikai David Coleman Headley, aki elismerte bűnösségét és azt, hogy együttműködött a gyilkosságokat magára vállaló Laskár-i-Taiba iszlamista terrorszervezettel.

Tudtak róla?

Headley korábban azt vallotta, hogy az ISI pakisztáni hírszerzés egy tisztjének, bizonyos Ikbal őrnagynak tudomása volt az India ellen általa kidolgozott támadás tervéről és a szervezet egy másik tisztje anyagi támogatásáról biztosította őt.

Az ISI esetleges szerepének kidomborítása még jobban elmérgesíti majd az amerikai-pakisztáni viszonyt, mert Washingtonban, ha ilyen vádat a kormány részéről nem is fogalmaztak meg, de azt gyanítják, hogy Oszama bin Laden nem rejtőzködhetett volna évekig a pakisztáni Abbotábádban "valamilyen hálózat támogatása nélkül".

Elkerülni?

Iszlámábádban azt állítják, a pakisztáni szálat Headley azért keverte bele a történetbe, hogy elkerülhesse a halálos ítéletet. Headley-vel ellentétben Rana nem vallotta bűnösnek magát. Mindkettőjüket 2009-ben tartóztatták le.

Az esküdtszék a 100 jelöltből a hét végére áll össze. Az érdemi tárgyalás, a vád és a védelem nyitóbeszédével, jövő hétfőn kezdődik.
Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását