2024. május 9. - Gergely

Kadhafinek mennie kell

A NATO főtitkára szerint a szövetség katonai bevetése Líbiában eddig sikeresnek mondható, sikerült jelentősen korlátozni Moammer Kadhafi rendszerének harcképességét.
2011. május 19. csütörtök 17:23 - HírExtra
"A NATO továbbra is nyomást fog gyakorolni Kadhafi katonai erőire. Három fő célunk van: megállítani Kadhafi erőinek a civil lakosság elleni támadásait, visszakényszeríteni ezeket az erőket a laktanyákba és biztosítani a harcok által érintett régiókba irányuló humanitárius segélyeket" - jelentette ki Anders Fogh Rasmussen csütörtökön Pozsonyban, miután fogadta Ivan Gasparovic szlovák államfő.

Rasmussennek meggyőződése, hogy a Kadhafi-rendszer egyre inkább elszigetelődik. A főtitkár szerint a NATO harci repülőgépei több mint 7000 berepülést hajtottak végre Líbia légterébe, s ezek mintegy felét légitámadások tették ki. Rasmussen ugyanakkor úgy látja, hogy a líbiai helyzetnek "nincs katonai megoldása", s ezért politikai tárgyalásokra van szükség annak érdekében, hogy a líbiai lakosság a saját kezébe vegye sorsa irányítását.

A NATO főtitkára egynapos pozsonyi látogatása során találkozott Iveta Radicová kormányfővel is, akivel legfőképpen azt vitatták meg, hogyan tudja Szlovákia teljesíteni kötelezettségvállalásait a NATO működésének finanszírozása terén.

"Biztosítottam a főtitkárt arról, hogy a Szlovák Köztársaság kész elfogadni katonai erői korszerűsítésének és átszervezésének stratégiáját" - mondta Radicová a találkozó után újságíróknak.

"Feltétlenül reagálnunk kell a 21. század modernizációs törekvéseire, de arra is szükség van, hogy a forrásokat a lehető leghatékonyabban használjuk fel" - szögezte le a miniszterelnök. Hangsúlyozta: Szlovákia kész teljesíteni kötelezettségvállalásait, de ugyanakkor meg kell küzdenie a nemzetközi gazdasági válság következményeivel is.

Rasmussen méltatta Szlovákia afganisztáni szerepvállalását, s azt mondta: a szlovák katonák jó munkát végeznek. Kedvezően értékelte Szlovákia bekapcsolódását is a NATO korszerűsítésébe.
Mindkét találkozón elhangzott: Szlovákia jelenleg kevesebb pénzt fordít hadseregének fenntartására és korszerűsítésére, mint a költségvetés két százaléka, amire kötelezettséget vállalt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását