2024. május 14. - Bonifác

A HM és a szakszervezet elítéli a bohoócforradalmat

Hende Csaba miniszter és Czövek János szakszervezeti vezető a szerdai egyeztetésükön egyaránt elítélték a csütörtökre hirdetett, "bohócforradalomnak" nevezett politikai megmozdulást - áll a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Honvédszakszervezet MTI-hez eljuttatott közös közleményében.
2011. június 15. szerda 15:59 - HírExtra
E szerint bár a minisztérium és a katonák érdekvédő szervezete közötti egyeztető tárgyalások még nem zárultak le, és a szakszervezet vezetése a kormány nyugdíj-előterjesztését a jelenlegi formájában nem tudja elfogadni, "Czövek János leszögezte, hogy a vitákat nem politikai megmozdulásokkal, hanem a tárgyalóasztalnál kívánja megoldani".

A két vezető egyetértett abban, hogy "a feltételezhetően politikai háttértámogatással bíró", csütörtökre meghirdetett eseményt nem tekintik érdekvédelmi megmozdulásnak. "Leszögezték továbbá, hogy az érdek-képviseleti tevékenység nem terjedhet ki és nem irányulhat politikai agitációra", amelyet egyébként a katonák jogállásáról szóló törvény is tilt. A Honvédszakszervezet elítél minden, érdekvédelmi tevékenységnek álcázott politikai akciót - írják.

A közlemény szerint a Honvédszakszervezet vezetője az egyezetésen kijelentette, hogy nem támogatja, és nem vesz részt a rendezvényen, alapszervezeteit pedig arra szólítja fel, hogy hasonlóan cselekedjenek, és tartsák magukat távol a politikai célú demonstrációtól. Mindkét tárgyaló fél megerősítette, hogy "a Magyar Honvédség a rend oldalán áll, és elutasítják, hogy a haza fegyveres szolgálatára felesküdött katonákat bárki politikai eszközként használja fel".
Czövek János kiemelte, hogy várják a tárgyalások folytatását a honvédelmi tárcával a katonák életpályamodelljének új koncepciójával kapcsolatban, amelynek során továbbra is határozott formában, de a jogszabályok keretein belül kívánják érvényesíteni a katonák érdekeit. Hende Csaba az egyeztetésen ígéretet tett arra, hogy a szakszervezetet teljes mértékben bevonják a kidolgozó munkába. A felek megállapodtak abban, hogy az új életpályamodellről június 20-án folytatják érdemi tárgyalásaikat - áll a közleményben.

Kedden a "bohócforradalmat" szervező Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke magánemberként hirdettek demonstrációt csütörtökre a fővárosi Alkotmány utcába. Békés, erőszaktól és pártpolitikától mentes, törvényes keretek között zajló megmozdulást ígértek.

Az MTI-nek akkor azt mondták: azért hirdették meg a megmozdulást, mert úgy vélik, a "kétharmados parlamenti többség elnyerése nem adott felhatalmazást arra, hogy visszamenőleges hatállyal alkossanak törvényeket, alkotmányos alapjogokat és magántulajdont vegyenek el, leépítsék a demokratikus jogállam intézményrendszerét, és ezzel létbizonytalanságba taszítsanak több millió embert".

Kónya Péter közlése szerint csütörtök délután az Alkotmány utcában, a Bajcsy-Zsilinszky utca torkolatánál felállítandó fülkékben lehet "voksolni" arról, hogy a résztvevők bizalomvesztés miatt megvonják-e a Fidesz-KDNP-re tavaly áprilisban leadott szavazataikat. Az este nyolc óráig tartó szavazás után fáklyás felvonulás keretében a budavári Sándor-palotához, a köztársasági elnök hivatalának épületéhez mennek, ott hirdetik ki a szavazás eredményét.

Árok Kornél azt mondta: "bohócforradalmi" tüntetésük egyetlen célja, hogy görbe tükröt tartsanak a kormánynak egy nem reprezentatív felmérés keretén belül. A megmozdulásra a rendvédelmi dolgozók mellett bohócnak maszkírozott embereket is várnak, akik szintén leadhatják, "visszavonhatják" szavazataikat - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását