2024. május 9. - Gergely

Megdől a régi elmélet?

Megdőlni látszik az a közkeletű elmélet, amely szerint a galaxisok csillapíthatatlan "étvágyuknak" köszönhetően növekednek, behabzsolva az összes lehetséges csillagközi gázt.
2011. július 7. csütörtök 20:14 - HírExtra
A Tejútrendszerhez hasonlatos galaxisok a csillagok, gázok és por gigantikus halmazából állnak. Az asztronómusokat viszont régóta foglalkoztatja az a kérdés, hogy vajon a távoli galaxisok, amelyek évmilliárdokkal korábban keletkeztek, miként biztosítják a csillagképzéshez szükséges üzemanyagot. A legelterjedtebb elmélet szerint ezek a galaxisok más galaxisokkal ütközve növekednek, "felfalva" e balesetek során keletkező "törmeléket" - olvasható a Space.com (http://www.space.com) űrkutatási hírportálon.

Az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) szakemberei a NASA infravörös tartományban működő Spitzer-űrteleszkópja segítségével hetven olyan távoli és ősi galaxist vizsgáltak, amelyek a 13,7 milliárd éve bekövetkezett ősrobbanás után alig 1-2 milliárd évvel születtek. A csillagászok döbbenetére a vizsgált galaxisok 70 százalékának színképelemzése úgynevezett H-alfa sugárzást mutatott. (A közeli galaxisoknak viszont csupán 0,1 százalékát jellemzi a H-alfa sugárzás.). A H-alfa sugárzás forrása a hidrogéngáz, amelyet a csillagokból eredő ibolyántúli sugárzás hevít fel. A H-alfa sugárzás magas szintje az erőteljes csillaggyártásról tanúskodik. Korábbi vizsgálatok, amelyeket ibolyántúli hullámhosszon működő teleszkópokkal végezték, hatszor "renyhébb" csillagképződést mutatott ki. A különbség azzal magyarázható, hogy a csillagközi térben lévő óriás mennyiségű poron csupán az infravörös hullámhosszon működő Spitzer-űrteleszkóp volt képes átlátni.

"Kutatásaink azt bizonyítják, hogy a távoli univerzumban a galaxisok ritkán növekednek "ütközéses" módszerrel, az e fajta kozmikus kannibalizmus nem túl gyakori. A tipikus galaxisok a gázok állandó folyamából táplálkoznak, és sokkal gyorsabban "gyártják" a csillagokat, mint eddig gondoltuk" - hangsúlyozta a kutatásokat irányító Ranga-Ram Chary, a NASA Spitzer-Központjának asztrofizikusa.
A kutatás eredményeit ismertető tanulmány az Astrophysical Journal augusztus 1-i számában jelenik meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását