2024. május 2. - Zsigmond

Az oroszok még védik Kadhafit

Moszkva nem szándékozik a líbiai nép egyetlen törvényes képviselőjeként elismerni a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsot- mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, és bírálta azokat az államokat, amelyek ezt megtették.
2011. július 18. hétfő 15:27 - HírExtra
Lavrov hangsúlyozta: aki egyetlen törvényes képviselőként ismeri el a tanácsot, az a Líbiában zajló polgárháborúban kizárólag az egyik fél pártjára áll, s a másikat elszigeteli. Hozzátette: Moszkva az Átmeneti Nemzeti Tanácsot - és számos más, a testületbe nem tartozó csoportot - természetesen elismeri tárgyaló félnek.

Kérdésre válaszolva az orosz diplomácia vezetője ugyanakkor újra leszögezte: Moszkva nem hajlandó befogadni Moamer Kadhafi líbiai vezetőt.

Leszögezte azonban, hogy Moszkva mind Bengázival, mind Tripolival fenntartja a kapcsolatot, és mindkét felet arra ösztönzi, hogy helyezkedjen konstruktív álláspontra, mutasson felelősséget népe és országa iránt, és üljön tárgyalóasztalhoz az Afrikai Unió és az ENSZ javaslatainak megvitatására.
Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pénteken Törökországban, a Líbiával foglalkozó, nemzetközi kapcsolattartó csoport találkozóján jelentette be, hogy Washington elismeri az Átmeneti Nemzeti Tanácsot. A találkozóra Moszkva is meghívást kapott, de távolmaradt.

A tanács amerikai elismerése többmilliárd dollárnyi befagyasztott líbiai vagyont szabadíthat fel, amire nagy szüksége lenne a felkelőknek.

Oroszország tartózkodott az ENSZ BT határozatának megszavazásától, amely lehetővé tette a Nyugat számára, hogy katonai erőt vessen be a civil lakosság Kadhafitól való védelmezésére. Moszkva azóta számos esetben bírálta a határozat tág értelmezését, valamint a kapcsolattartó csoport tevékenységét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását