2024. május 20. - Bernát, Felícia

PSZÁF vizsgálatot vár az MSZP a devizahitelesek ügyében

Az MSZP szerint sem a kormány, sem a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nem cselekszik a bajba jutott devizahitelesek érdekében. A szocialisták azt követelik, hogy a bankfelügyelet vizsgálja meg a hitelező pénzintézetek tevékenységét.
2011. július 28. csütörtök 13:10 - HírExtra
Kormos Kata szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: a kabinet egy éve adós a nehéz helyzetben lévő devizahitelesek megsegítésével, az árfolyamplafon bevezetése csak elodázza a problémát, a bajba jutottak lakását megvásárló eszközkezelő pedig várhatóan csak októberben jön létre. Véleménye szerint ugyanakkor a PSZÁF sem tesz érdemi lépéseként azért, hogy átlátható tájékoztatást adjon a hitelintézetek működéséről. A szocialisták a többi között arra kíváncsiak, hogy a bankoknak van-e árfolyambiztosítása, milyen költségeket hárítanak át a kölcsönt felvevőkre, illetve milyen árfolyamon vásároltak devizát.

Az MSZP korábban arra szólította fel a kormányt, hogy a bankszövetség, a bankfelügyelet és a Magyar Nemzeti Bank bevonásával vizsgálja meg, hogy a bankok miért hárítják az ügyfelekre az árfolyamkockázatokat, hogy többségében miért devizában állapítják meg az adminisztratív költségeket, illetve hogy a pénzintézetek hajlandók-e a szerződéskori feltételekhez visszatérni.

Herczog Edit, a párt európai parlamenti képviselője pedig az Európai Bizottsághoz fordult, uniós jogszabályok módosítását kezdeményezve azért, hogy a bankok a hitelezéssel járó költségeiket ne devizában, hanem az adott ország nemzeti valutájában számolják fel. Javasolta, hogy meghatározott árfolyamkockázat felett az árfolyam elszabadulásának terhét a bank és az adós közösen viselje, illetve hogy uniós jogszabály tiltsa az egyoldalú szerződésmódosítást.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását