2024. május 18. - Erik, Alexandra

További esést várnak a tőzsdén

A kedvezőtlen gazdasági kilátások hatására a hétfői 2,24 százalékos csökkenés után további esést várnak kedden a Budapesti Értéktőzsdén az MTI által megkérdezett szakértők.
2011. augusztus 2. kedd 10:45 - HírExtra
Németh Sándor, a Buda-Cash Brókerház Zrt. kereskedelmi igazgató-helyettese nem vár javulást, sőt, további esésre számít.

A kormányoknak sürgősen deficitet kell csökkenteniük, ami növekedési áldozatokkal jár, a befektetők pedig a profitban érdekeltek - magyarázta a szakértő. A profitok maximumon vannak, innen már nehéz az emelkedés - tette hozzá.

A kedden jelentett Richter Gedeon 68 százalékos profitcsökkenése nem befolyásolja az árfolyamot a szakember szerint. Németh Sándor azt mondta, nem egy negyedév adatai, hanem a kilátások befolyásolják a befektetőket. Márpedig a gyógyszerkasszában további megszorításokra lehet számítani.

Somi András, a KBC Securities elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy kedden reggel a határidős indexek alapján eséssel nyithatnak a meghatározó piacok.

A nemzetközi befektetői hangulatot a kedvezőtlen gazdasági kilátások határozzák meg: nem került le a napirendről az Egyesült Államok adósosztályzatának leminősítése, a hétfőn publikált amerikai beszerzési menedzser intézet (ISM) júliusi feldolgozóipari beszerzési indexe pedig az elemzői várakozásoknál nagyobb mértékben csökkent és kétéves mélyponton van. Mindezek hatására hétfőn pánikhangulat uralkodott el a piacokon.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 484,91 pontos, 2,24 százalékos csökkenéssel, 21.133,02 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 11,0 milliárd forint volt, a vezető részvények csökkentek a múlt pénteki záráshoz képest.

A Mol 400 forinttal, 1,98 százalékkal 19.800 forintra csökkent, 1,7 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 199 forinttal, 3,65 százalékkal 5.251 forintra esett, forgalmuk 8,3 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 8 forinttal, 1,47 százalékkal 535 forintra gyengült, forgalma 353,5 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama 500 forinttal, 1,33 százalékkal 37.000 forintra csökkentette értékét, a részvények forgalma 355,9 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 128,1 millió forintos forgalom mellett 140 forinttal, 0,77 százalékkal 18.160 forintra csökkent.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását