2024. május 20. - Bernát, Felícia

Durva hét volt a tőzsdén

Eladási hullám söpört végig a részvénypiacokon a múlt héten, a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe és több vezető részvény árfolyama is másfél-kétéves mélypontokat érintett.
2011. augusztus 14. vasárnap 10:44 - HírExtra
A BUX értéke egy hét alatt 8,62 százalékot, 1.700 pontot zuhant, 18.032,49 ponton zárt pénteken. A vezető papírok mindegyikének hatalmasat esett az árfolyama és az esés nagy forgalommal párosult: a heti részvénypiaci adásvétel 142,4 milliárd forintot ért el az előző heti 113,7 milliárd forint után.

A BUX csütörtökön nap közben 17 ezer pont alatt is járt, legalacsonyabb záró értéke pedig 17.381 pont volt a héten. Ilyen alacsony szinten utoljára 2009. július végén zárt az index.

Az OTP részvények ára 4000 forint alá süllyedt, szerdán 3.852, csütörtökön 3.851 forint volt a papír napi minimuma, amire utoljára 2009. július 31-én volt példa. A Mol is bő másfél éves negatív rekordot döntött, 15.105 forintig esett szerdán nap közben az ára, legutóbb 2009. november 9-én járt a papír e szinten. Szerdán az OTP és a Mol kereskedését is szüneteltetni kellett néhány percre 10 százalékot meghaladó áresés miatt. A Magyar Telekom árfolyama történelmi mélypontra, 465 forintra esett a héten, a legutóbbi minimumát 2009. március 12-én állította be 472 forinton.

Nemcsak a BÉT, hanem a világ szinte valamennyi tőzsdéje megszenvedte a múlt héten meggyengült kockázatvállalási hajlandóságot. Az elbizonytalanodott befektetők ismét az arany és a svájci frank felé fordultak. A svájci frank euróval szembeni árfolyama megközelítette a paritást, de áttörni egyelőre nem tudta, a forinttal szemben pedig átmenetileg 273 forint fölé nőtt a frank árfolyama.

Hétfőn komoly veszteséget okozott a tőzsdéken, hogy a Standard and Poor's egy fokozattal leminősítette az Egyesült Államok addigi "AAA" szintű hosszú távú adósosztályzatát a növekvő költségvetési hiánnyal kapcsolatos aggodalmak miatt. Kedden kissé visszaerősödtek a tőzsdemutatók, majd szerdán következett az újabb lejtmenet, ekkor az európai bankok kerültek a találgatások középpontjába. Olyan híresztelések terjedtek el ugyanis, hogy Franciaország is kikerül a legjobb, "AAA" adósosztályzati körből. Csütörtökön a francia központi bank leszögezte, hogy az ország bankjai stabilak, és alaptalan minden ellenkező állítás.

A hét végére valamelyest megnyugodtak a tőzsdék, de az elemzők arra figyelmeztetnek, hogy törékeny a piacok konszolidációja, ami inkább csak a túladott szintekről való visszapattanásnak tekinthető. Igazi javulást csak az hozhatna, ha a politikusok érdemi intézkedéseket hoznának az adósságválság kezelésére.

A vezető magyar papírok közül az OTP árfolyama 10,45 százalékot esett a múlt héten, miután az előző héten is 14 százalékos veszteséget szenvedett el. A bankpapír árfolyama jelenleg 4.200 forinton áll, heti forgalma 96 milliárd forint volt, az összforgalom 67,5 százalékát tette ki.
A Mol árfolyama 10,38 százalékkal 16.400 forintra zuhant, 25 milliárd forintos adásvételével a heti összforgalom közel 18 százalékát adta.

A Magyar Telekom árfolyama 6,84 százalékkal 490 forintra süllyedt, a távközlési papír heti forgalma 6,6 milliárd forint volt.

A Richter árfolyama egy hét alatt 4,68 százalékkal 34.400 forintra csökkent, 8,6 milliárd forintos forgalomban.

Az Egis részvények ára 10,8 százalékkal csökkent, 15.700 forintot értek pénteken záráskor. Az Egis a múlt héten tette közzé tőzsdei gyorsjelentését. A gyógyszergyár a 2010. október 1-jén indult üzleti éve első kilenc hónapjában 11,52 milliárd forint konszolidált adózott eredményt és 95,87 milliárd forint árbevételt ért el. A profit 17,6 százalékkal csökkent, míg az árbevétel 10,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A harmadik negyedévben - az április-júniusi időszakban - a nyereség 55 százalékkal esett a bázishoz képest elsősorban a hazai gyógyszerpiaci jogszabályváltozások miatti egyszeri ráfordítások elszámolása, továbbá a pénzügyi eredmény kedvezőtlen alakulása következtében.

A kis és közepes kapitalizációjú papírok mutatója, a BUMIX 7,40 százalékot, 119 pontot veszített értékéből a múlt héten, pénteken záráskor 1.488,55 ponton állt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását