2024. május 7. - Gizella
Az Országgyűlésben működő képviselőcsoportok szeptember elején tartják első üléseiket a 12-én kezdődő őszi ülésszak előkészítéseként.
2011. augusztus 26. péntek 10:17 - HírExtra
A kormánypártok frakciói elé kerülő témák között szerepel majd többek között az igazságszolgáltatás átalakítása és az új választójogi törvény, az ellenzéki képviselőcsoportok pedig napirenden tervezik tartani a devizahitelesek ügyét, az egykulcsos adórendszer és a munka törvénykönyve tervezetének kritikáját. A Házra a jövő évi költségvetés megalkotásán túl egy sor sarkalatos jogszabály megalkotása vár, a kormány törvényalkotási programjában hatvannál több előterjesztés szerepel.

A Fidesz és a KDNP országgyűlési képviselőcsoportja Hajdúszoboszlón tartja szeptember 7-től 9-ig az őszi parlamenti ülésszak előtti, kihelyezett, évadnyitó frakcióülését. Lázár János Fidesz-frakcióvezető korábbi tájékoztatása szerint a tanácskozáson várhatóan téma lesz az igazságszolgáltatás átalakítása, az új választójogi törvény, az oktatás, az egészségügy és a közösségi közlekedés átalakítása, valamint egy földtörvénycsomag megalkotása. A helyszínen ülésezik majd a Fidesz elnöksége is.

Orbán Viktor miniszterelnök a devizaválsággal foglalkozó augusztus 17-i kormányülés utáni sajtótájékoztatón azt mondta: az eurózónából induló pénzügyi válság súlyos kihívást jelent Magyarországnak is, ezért rendkívül kedvezőtlen pénzügyi, gazdasági környezetben kell megkezdeni az őszi törvényalkotási munkát. Az őszi parlamenti munkarendről annyit mondott: erről csak a Fidesz és a KDNP szeptember eleji évindító frakcióülése után van értelme nyilatkozni.

Az MSZP szeptember elején kétnapos frakcióülést tart, ahol megvitatják a képviselőcsoport őszi ülésszakra vonatkozó terveit. Az már eldőlt, hogy a szocialisták vitanapot kezdeményeznek a magyar gazdaság helyzetéről, és ősszel újra benyújtják a kétkulcsos adórendszerre vonatkozó indítványukat. A devizahitelesek megsegítését célzó kilencpontos határozati javaslatot pedig már be is terjesztette az Országgyűlésnek Mesterházy Attila, Simon Gábor és Tóth Csaba, a szocialisták emellett eseti bizottság felállítását javasolják a téma figyelemmel kísérésére.

Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető az MTI-nek arról is beszámolt, hogy a szocialista frakcióban minden sarkalatos törvénynek meglesz a felelőse. A rapportőrök, illetve a rapportőri csoportok feladata lesz a kétharmados többséget igénylő jogszabályokkal kapcsolatos MSZP-álláspont kialakítása és kommunikálása. Az új alaptörvény mintegy harminc kétharmados jogszabályt vetít előre, közülük eddig ötöt alkotott meg a parlament.

A Jobbik szeptember elején tartja évadnyitó frakcióülését, ahol meghatározzák a képviselőcsoport munkarendjét is - mondta el az MTI-nek ez ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese. Volner János közlése szerint az Országgyűlés őszi ülésszakában a legfontosabb feladatuknak a devizahitelesek helyzetének megoldását, valamint az egykulcsos adórendszerrel kapcsolatos kritika folytatását tartják, de lesznek közbiztonsági és büntetés-végrehajtási törvénymódosítási indítványai is a Jobbik képviselőinek.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az MTI kérdésére elmondta, hogy a képviselőcsoport a Hajdúszoboszlón tartandó kihelyezett frakciószövetségi ülés előtt külön tanácskozást tart. Ezen a sarkalatos törvények, így a KDNP által képviselt családvédelmi törvény, valamint az önkormányzati törvény lesz napirenden. A tárgyalandó kérdések között szerepelnek még várhatóan a munka törvénykönyve mellett a makrogazdasági mutatókból fakadó várható döntések is.

Az LMP a parlamenti szezonkezdet előtt több napos frakcióülést tart Esztergom-Búbánatvölgyben. Ez az a hely, ahol a pártalakítást elkezdték, illetve a 2010-es választások után itt alakult meg az országgyűlési képviselőcsoport - mondta el az MTI-nek Schiffer András frakcióvezető.
A politikus közölte, hogy ezen a tanácskozáson többek között a kormány jogalkotási programjáról, valamint a zöld fordulathoz, illetve az LMP zöld munkahely-teremtési terveihez kapcsolódó jogalkotási és országjárási terveikről beszélnek. Elmondta azt is, hogy a frakció megtárgyalja, hogyan lépjenek fel az általa "a kizsákmányolás törvénykönyvének" nevezett munka törvénykönyve változtatásaival szemben. Emellett a képviselőcsoport továbbra is foglalkozni fog az átláthatóságot támogató, a korrupció visszaszorítását célzó javaslatokkal. Schiffer András hangsúlyozta, hogy világos, demokratikus és kormányképes alternatívát kívánnak nyújtani a Fidesz-KDNP "futóhomokra épülő politikájával szemben".

Azt, hogy pontosan milyen javaslatokkal készülnek az őszi ülésszakra, egyelőre nem konkretizálta, de annyit biztosnak nevezett, hogy benyújtják az alternatív eszközkezelőre vonatkozó javaslataikat, amellyel a devizahitelesek helyzetén akarnak javítani.

A Házbizottság az őszi idényben először szeptember 7-én ülésezik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását