2024. május 3. - Tímea, Irma

Franciaország, az éber

Franciaország éberen fog ügyelni az emberi jogok és a nemek közti egyenlőség tiszteletben tartására Líbiában - közölte hétfőn a francia külügyi szóvivő a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) előző napi bejelentésére reagálva, amely szerint az ország jogrendszerének alapja az iszlám jog, a saría lesz.
2011. október 24. hétfő 16:23 - HírExtra
"Figyelemmel fogjuk kísérni az emberi jogok és a demokratikus elvek tiszteletben tartását, mégpedig a kulturális és a vallási sokszínűség, valamint a nemek közti egyenlőség területén, amelyhez Franciaország szilárdan ragaszkodik" - mondta Bernard Valero Párizsban.

A Líbia felszabadulása alkalmából vasárnap Bengáziban rendezett ünnepségen Musztafa Abdel-Dzsalíl, az ÁNT vezetője a pódiumon letérdelve imádkozott, majd közölte: "muzulmán nemzetként az iszlám saríát tekintjük a törvényhozás forrásának, s ezért minden olyan törvény, amely ellentétes az iszlám elveivel, érvényét veszti". Példaként megemlítette, hogy az a törvény, amellyel Moammer Kadhafi rezsimje betiltotta a poligámiát és engedélyezte a válást, nem lesz többé érvényben. Az ÁNT vezetője arról is beszélt, hogy a "mérsékelt iszlám" elvét támogatja.

"Bízunk a líbiai népben, amely bátran szabadult fel a 42 évi diktatúra alól azért, hogy a nemzetközi közösség által osztott egyetemes értékeknek és elveknek megfelelő jogállamot építsen" - hangsúlyozta a francia külügyi szóvivő.

Megfogalmazása szerint a jelenlegi átmeneti periódus Líbiában "hatalmas reményt" ébreszt. "A szabad választásokat követően dőlnek majd el a jövőbeni Líbia törvényei. A líbiai népnek kell a demokráciája elveit meghatároznia" - tette hozzá Valero.

Franciaország volt az első ország, amely hivatalosan elismerte a bukott líbiai vezető ellenzékét tömörítő Átmeneti Nemzeti Tanácsot, s Nagy-Britanniával együtt kezdeményezője volt a Kadhafi-rezsim bukását felgyorsító NATO-beavatkozásnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását