2024. május 18. - Erik, Alexandra

BÉT: a leminősítés nem kedvezett a hangulatnak

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 519,26 pontos, 3,06 százalékos csökkenéssel, 16.454,24 ponton zárt pénteken.
2011. november 25. péntek 19:50 - HírExtra
A részvénypiac forgalma 20,3 milliárd forint volt, a vezető részvények a változatlan árfolyamon záró Richter kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Varga Zoltán, a QUAESTOR Zrt. elemzője megállapította, hogy a pénteki kereskedésre a Moody’s leminősítése nyomta rá a bélyegét, a vezető részvények mindegyike jelentősnek mondható árfolyameséssel fejezte be a napot. Kritikus szint környékén mozog az euró forintárfolyama, de egyelőre nem gyengült a korábbi tető, 317,85 fölé a hazai fizetőeszköz kurzusa. Eközben a nemzetközi befektetői hangulat némileg javult, a Hálaadás napja után visszatérő amerikai befektetők vételekbe kezdtek, így a fejlett európai piacok több napja tartó esés után végre a pozitív tartományban tudták zárni a napot.

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője szerint "sokkszerű" volt a Moody's leminősítése, mivel "olyan sarokból ugrottak ránk, ahonnan nem vártuk". Emlékeztetett, hogy a piac egy másik hitelminősítőtől, az S&P-től várt ilyen lépést, az IMF tárgyalások megindulásának hírére azonban utóbb jelezte, hogy egyelőre kivár. Véleménye szerint ezzel magyarázható a markáns esés a részvénypiacon, valamint a forint gyengülése és az állampapír hozamok jelentős emelkedése.

Hozzátette, hogy a körülményekhez képest viszonylag jó napot zárt a BÉT, hiszen a nap második felében már nem folytatódott az esés, oldalaztak, sőt feljebb jöttek a részvényárak.

Varjú Péter úgy véli, hogy a nemzetközi piacokon kialakult hangulatjavulás jó előjel lehet a jövő heti kereskedésre, feltéve ha a másik két nagy hitelminősítő "békén hagy minket", a kormány részéről pedig egy elfogadhatóbb helyzetértékelés érkezik.

A Mol árfolyama 450 forinttal, 2,48 százalékkal 17.700 forintra csökkent, 3,3 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 185 forinttal, 6,08 százalékkal 2.860 forintra esett, forgalmuk 15,5 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 16 forinttal, 3,23 százalékkal 479 forintra gyengült, forgalma 756,3 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama nem változott, 34.500 forintot értek a kereskedés végén, a részvények forgalma 374,7 millió forintot ért el.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis árfolyama 107,5 millió forintos forgalom mellett 505 forinttal, 2,86 százalékkal 17.175 forintra csökkent.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1.325,35 ponton zárt pénteken, ez 31,26 pontos, 2,30 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását