2024. május 14. - Bonifác

Viharos év jön Orbán szerint

A miniszterelnök szerint az eurózóna válsága hosszabbnak ígérkezik, mint ahogyan eddig mondták, ezért a következő év viharos lesz Európában és Magyarországon is. Orbán Viktor hétfőn napirend előtt a 2012-es költségvetés várható átalakítására utalva arról is beszélt a parlamentben, hogy csökkenteni kell a jövő évi növekedési előrejelzést, és magasabb euró-forint árfolyammal kell számolni.
2011. december 12. hétfő 15:42 - HírExtra
Orbán: viharos év következik

Orbán Viktor hétfőn napirend előtt azt mondta a parlamentben: a gyors válságkezelés - nem kockázatmentes - eszközeit a brüsszeli csúcstalálkozón elvetették, az eurózóna országai úgy döntöttek, hogy nem bocsátanak ki eurókötvényeket, az Európai Központi Bank nem vásárol állampapírokat, és a tagállamok nem adnak össze annyi pénzt a válságalapba, ami megnyugtatná a piacokat. Véleménye szerint mindebből az következik, hogy a következő év, különösen annak első fele viharos lesz Európában "és viharos lesz nekünk is".

A kormányfő a 2012-es büdzsé várható átalakítására utalva azt is mondta, hogy csökkenteni kell a jövő évi növekedési előrejelzést, és magasabb euró-forint árfolyammal kell számolni, valamint eközben - ez euróválsággal szembeni védekezés részeként - pénzügyi védőhálót is ki kell feszíteni, és erre "nem tud jobb megoldást", mint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött új típusú biztonsági megállapodást.

Kitért arra is, hogy meg kell indítani az új növekedési akciótervet, amelynek összeállítását Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter vezeti.

A miniszterelnök az Országgyűlés Európai Uniós nagybizottságát kérte fel, hogy vegye kézbe az előző heti európai uniós csúcson megismert válságkezelő tervekkel kapcsolatos parlamenti viták előkészítését.

LMP: a szuverenitás nem a miniszterelnöké

Schiffer András LMP-s frakcióvezető a miniszterelnök felszólalására reagálva azt mondta: a szuverenitás nem a miniszterelnöké, nem a Fidesz-KDNP kétharmados többségéé, hanem a népé. Ha a népé a szuverenitás, önöknek nincs joguk arra, hogy az emberek választási szabadságát elvegyék, hogy a következő választáson új gazdaságpolitikát válasszanak. Amikor a pénzügyi stabilitási törvénybe kívánják bebetonozni a megbukott egykulcsos adórendszert, a népszuverenitást sértik meg - értékelte.

Az ellenzéki politikus leszögezte: a következő hónapokban a magyar kormány felelőssége az lesz, hogy olyan pozícióba manőverezze Magyarországot, hogy ne kelljen egy fiskális kényszerzubbonyt viselnie. Szükség van az unió és az alapszerződés új alapokra helyezésére - emelte ki, hozzátéve: van esély arra a Merkel-Sárközy-levél kapcsán, hogy a szerződés módosítása alkalmas legyen a spekulatív kapitalizmus megfékezésére. Ön David Cameron brit kormányfő mellé kíván állni, és ezzel kívánja a spekulatív gazdaság és a bankárok érdekeit védelmezni - mondta a kormányfőnek.

Schiffer András szerint Magyarország szorult helyzetét kár az unióra fogni. Ironikusan úgy fogalmazott, frakciója azon fideszes képviselők között, akik vállalják, hogy elmagyarázzák a polgároknak, hogy nem a forint-, hanem az euróválság miatt nőnek a törlesztő-részletek, azori-szigeteki nyaralást sorsol ki.

Az LMP-s politikus szerint szükség lenne arra, hogy a kormányfő egy nemzeti válságtanácsot hívjon össze, és valódi nemzeti minimumra, együttműködésre törekedjen az IMF-el folytatandó tárgyalások során a munkaadók, munkavállalók és a parlamenti pártok között.
A másik mellőzhetetlen körülmény, hogy ne csak Fellegi Tamás, hanem Matolcsy György is legyen tárca nélkül - mondta. Ha ezt nem lépi meg, akkor az egész csődtömeg politikai felelősségét a kormányfőnek kell vállalni - folytatta Schiffer András, aki szerint megbukott az a gazdaságpolitika, amit tavaly júniusban elindítottak. Kérdés az, ezért ki viszi el a balhét - közölte. Szerint azért van Magyarország bajban, "mert önök végighazudták az elmúlt másfél-két évet, pontosan tudták, hogy amit mondanak, az nem igaz."

A Jobbik népszavazást írna ki

Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője azt mondta, hogy ha valóban érdemi vitát akarnak, egy lehetőség maradt, az, ha a magyar társadalomhoz fordulnak. Írjanak ki népszavazást erről a kérdésről! - szólított fel, hozzátéve: a vitát ne csak imitálják.

A Jobbik vezetője szerint úgy sikerült az elmúlt hétvége, ahogy az elmúlt másfél-két év, azaz "sok hűhó semmiért".

A Jobbik szerint évek óta egyértelmű, hogy az unió Európai Egyesült Államokká akar alakulni, Magyarország azonban nem csatlakozhat a fiskális, költségvetési és a majdani politikai unióhoz. Ez az út nem magyar út, pláne most nem az - jegyezte meg Vona Gábor, aki szerint olyan, mintha egy süllyedő hajóra kérnének felvételt.

Az, amit a Jobbik képvisel, hogy maradjon ki Magyarország ebből, hihetetlenül kockázatos út, de "a szuverenitás feladása nem kockázatos, hanem rossz út, ott nem sallert, meg kokit fogunk kapni, hanem agyon fogják venni Magyarországot" - fogalmazott.

Szólt arról is, hogy a strukturális hiány fél százalék alá szorítása több száz milliárdos megszorítást fog jelenteni. Nem viharkabátot kell felvenni, kényszerzubbonyt akarnak ránk húzni - hangoztatta.

Az ellenzéki politikus élesen bírálta a szocialisták nyilatkozatait is, és azt mondta, szerinte ha valamiért kritizálni lehet ebben a helyzetben a miniszterelnököt, az az, hogy miért nem volt sokkal következetesebb, akkor, amikor Magyarország szuverenitását meg kell őrizni.

A szocialistákhoz fordulva azt mondta, aláírási kényszerrel küszködnek; azt kérdezte, hogy az még egyszer sem merült fel bennük, hogy nemzeti érdeket lehetne képviselni? Egyszer sem merült fel, hogy ha ezt Magyarország aláírja, akkor az brutális megszorításokat jelent, és az ország még megmaradt szuverenitását is elveszítjük? - tette fel a kérdést Vona Gábor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását