2024. május 5. - Györgyi

Európa a föderáció felé halad

A közös európai pénznem, az euró csak akkor tud fennmaradni, ha az euróövezet a jövőben gyakorlatilag föderációvá válik - állítja Petr Necas cseh miniszterelnök a Lidové Noviny című konzervatív prágai napilapban csütörtökön közölt írásában.
2012. február 2. csütörtök 09:48 - HírExtra
Ugyanakkor nyitott kérdés maradt - írja Necas -, hogy ilyen körülmények között a Cseh Köztársaság valóban be akarja-e vezetni az eurót és mikor.

"Az euróövezetnek jelenleg nincs más választása: vagy szétesik, amit nyilván komolyan senki sem akarhat, vagy a szövetségi gazdasági alakulat irányába mozdul el" - vélekedett Necas a Lidové Novinyben.

Csehország volt Nagy-Britannia mellett a második ország, amely nem csatlakozott az új európai uniós pénzügyi szerződéshez. A téma élesen megosztja a cseh kormánykoalíciót. Míg a Polgári Demokratikus Párt (ODS) és a Közügyek osztják a kormányfő álláspontját, a TOP 09 élesen bírálja.

"A költségvetési szerződéshez való csatlakozással egyetértésünket adnánk nemcsak az euróövezet elmozdulásához a jövőbeni pénzügyi föderáció irányába, hanem ahhoz is, hogy ilyen áron is részt akarunk venni ebben a projektben. És ez két különböző dolog" - mutatott rá a miniszterelnök.

Necas úgy véli: bár a szerződés alapvető lépés pénzügyi folyamatok föderalizálásához, a mai valódi problémák lényegét nem oldja meg. Az államok feladják jogukat az önálló szavazásra a költségvetések ügyében, s ezzel lemondanak szuverenitásuk egy részéről.

"Kötelezik magukat, hogy közösen fogják koordinálni további eladósodásukat. Ezek nagy lépések az euróövezet föderalizációjához" - állítja Necas.

Hozzátette: a szerződést továbbá azért nem írta alá, mert elégedetlen a csúcstalálkozók lefolyásával. Szerinte más kormányfők is elégedetlenek ezzel, csak hangosan nem mondják ki. Rossznak tartja például, hogy a dokumentumokat az érintettek csak az utolsó pillanatokban kapják meg, s nincs már idő azok részletes elemzésére.

A cseh miniszterelnök úgy véli, hogy az új pénzügyi unióról szóló vitát folytatni kell, s felvetette egy rendkívüli csúcstalálkozó megrendezésének a lehetőségét is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását