2024. május 3. - Tímea, Irma

Óriásit ütött a válság az építőiparon

A téglaipar termelése a 2008. évihez képest a múlt év végére 70 százalékkal, 1,2 milliárd kisméretű téglaegységről 400 millióra, az ablakgyártás pedig a felére, 4 millió négyzetméterről 2 millió négyzetméterre csökkent - az adatokat a gyártók szakmai szervezeteinek az elnökei ismertették a Magyar Építőanyag-ipari Szövetség (MÉASZ) sajtótájékoztatóján szerdán Budapesten.
2012. április 18. szerda 13:16 - HírExtra
Az építőanyag ipar kilábalása szorosan kapcsolódik a lakásépítéshez és felújításhoz, ehhez viszont állami támogatás szükséges - mondta Széman György, a MÉASZ elnöke. Az áfa-visszaigénylés megteremtése, az uniós források becsatornázása a bérlakás építésbe, egyaránt eszköz lehet a lakásépítés fellendítéséhez - tette hozzá az elnök.

A téglaipar adatai becsültek, mondta Kató Aladár, a Magyar Téglás Szövetség elnöke, mivel nem tagja minden gyártó a szövetségnek. Az ablakgyártás adatai is becsültek, mivel nem minden gyártó szolgáltat adatot, erről Prohászka Rajmund, a Magyar Ajtó-Ablak Egyesület elnöke beszélt a tájékoztatón. Megemlítette azt is, hogy az import a válság előtt 6-8 százalékot tett ki, mára viszont elérte a 20 százalékot. Különösen a lengyel és a román behozatal számottevő.

Az építőanyag ipar termelési adatai azért is bizonytalanok, mivel volt már versenyhivatali eljárás abból, hogy egy szakmai szervezet tagjai túl szorosan működtek együtt, így inkább nem szolgáltatnak adatokat magukról - ezt többen is megerősítették a tájékoztatón.

Az egy főre jutó éves cementfelhasználás a válság előtt 400 kilogramm volt Magyarországon, ez a múlt évben már 230 kilogrammra esett vissza. Ausztriában ez az adat 570 kilogramm, Romániában pedig 330 kilogramm volt 2010-ben.

A hőszigetelésre használt expandált polisztirol hab (EPS - de a köznyelvben csak hungarocell) termelést érintette legkevésbé a válság, mivel ezeket az anyagokat a felújításoknál is használják - mondta Tibor Dávid, a Masterplast vezérigazgatója. A múlt évi becsült termelés 18.100 tonna volt, ez 10 százalékkal kevesebb csak a 2010-es adatnál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását