2024. május 3. - Tímea, Irma

Zavarok az ellátórendszerben?

Az MSZP szerint a szociális intézmények államosítása súlyos zavarokat okozhat az ellátórendszerben, a forráskivonások miatt nyárra az intézmények működésképtelenné válhatnak - erről Lendvai Anna, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának tagja beszélt hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján.
2012. november 12. hétfő 12:24 - HírExtra
A kormány tovább folytatta "az államosítási ámokfutást", ezúttal 42 szociális és 126 gyermekvédelmi intézményt vesz magához - mondta Lendvai Anna, utalva arra, hogy az erről szóló törvényjavaslat részletes vitája hétfőn lesz az Országgyűlésben. Úgy fogalmazott: "semmilyen józan érv nem indokolja ezt az embertelen lépést".

Felhívta a figyelmet, hogy az állam nem csak a feladatot vonja magához a települési önkormányzatoktól, hanem egy hatalmas vagyont is. A 168 intézetből 128 a fővárosi önkormányzat tulajdona. Ezeknek az épületeknek az összértéke több milliárd forintot is kitehet, esetleges értékesítésük pedig tetemes bevételt jelentene az államnak - fejtette ki Lendvai Anna.

Szerinte a kormány forrásokat fog kivonni a szociális területről, ez pedig azt fogja eredményezni, hogy nyárra a működésképtelenség állapotába kerülhetnek ezek az intézmények.
Lendvai Anna szólt arról is: a kormány rendeletben kívánja létrehozni azt a szociális és gyermekvédelmi főigazgatóságot, amely az átvett vagyon kezelője lesz. "Az államosításra másfél hónap múlva kerülne sor, ennek a főigazgatóságnak pedig se hírre, se hamva" - jegyezte meg.

Úgy értékelte, az államosítások mögött nincsenek szakmai megfontolások, mindez csupán arra jó, hogy kézi vezérelt legyen a szociális rendszer is, szabályozatlan az átadás, a finanszírozás hiányosságai pedig súlyos zavarokat fognak okozni. Szerinte sérül az intézmények szakmai önállósága, csökken a szolgáltatás színvonala, ez pedig az ellátottakat fogja hátrányosan érinteni.

Lendvai Anna közölte, pártja szerint Budapest mostani vezetése is látja, hogy az államosítás a főváros szociális ellátásában károkat okoz majd, de mégsem tesznek lépéseket. Ezért arra kéri Tarlós István főpolgármestert, hogy győzze meg Orbán Viktor kormányfőt: vonják vissza "ezt a visszafordíthatatlan károkat okozó" javaslatot - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását