2024. május 3. - Tímea, Irma
Az Európai Bizottság pénteken áll elő az unió 2013-as költségvetésére vonatkozó új javaslattal, miután az erről szóló egyeztetések a múlt héten zátonyra futottak - közölte az Európai Parlament (EP).
2012. november 22. csütörtök 07:24 - HírExtra
A pénzügyi tervezésért és költségvetésért felelős uniós biztos, a lengyel Janusz Lewandowski szóvivője, Patrizio Fiorilli az MTI kérdésére ugyanakkor egyértelműen cáfolta, hogy lenne hivatalosan rögzített időpontja annak, mikor áll elő a bizottság az új javaslattal, csak annyit árult el, hogy "hamarosan".

A 2013-as büdzséről szóló tárgyalások úgy fulladtak kudarcba, hogy igazából el sem kezdődtek. A pénzügyminiszterek tanácsa és az EP közötti egyeztetések ugyanis azért szakadtak meg, mert az EP először az idei büdzsé mintegy 9 milliárd eurós kiegészítéséről akart megállapodni, de ebben nem sikerült a két intézménynek egyetértésre jutnia, így pedig a jövő évi büdzséről sem sikerült megállapodnia a két intézménynek, amelyek hozzájárulása nélkül azonban nem lehet elfogadni azt.

Most Martin Schulz, az EP elnöke felszólította a megállapodást szerinte megakadályozó tagállamokat: ne gátolják az Európai Bizottságot abban, hogy teljesítse kötelezettségeit.
"Egyes tagállamok a tanácsban nem hajlandóak állni korábban adott szavukat.

Deficitbe akarják sodorni az unió költségvetését, de amit otthon túl gyakran és túl sokáig megtehettek, azt európai szinten az EP nem hajlandó elfogadni" - jelentette ki Martin Schulz, emlékeztetve arra, hogy egy évvel ezelőtt az összes tagállam és az EP nyilatkozatot írt alá arról, hogy ha a 2012-re tervezett pénz kevésnek bizonyul, akkor arra kérik az Európai Bizottságot, dolgozzon ki javaslatot a büdzsé kiegészítésére, amiről a lehető leggyorsabban döntsenek, hogy a kifizetések ne kerüljenek veszélybe.

"Ha 2012-ben kifizetetlen számlákat hagyunk magunk után, akkor nem hozhatunk komoly döntést 2013-ról (..), így nem lehet költségvetést tervezni, ez nem rendes pénzügyi menedzsment" - fogalmazott a szocialista politikus.

Az Európai Parlament közleményében azt is tudatja: az a célja, hogy a 2013-as költségvetésről a decemberi plenáris ülésen döntés szülessen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását