2024. május 2. - Zsigmond

Moszkva: hiba volt Iránt nem meghívni

Hiba volt visszavonni Irán meghívását a svájci Szíria-konferenciára, de ez nem katasztrófa - jelentette ki az orosz külügyminiszter keddi évértékelő moszkvai nemzetközi sajtóértekezletén.
2014. január 21. kedd 12:10 - HírExtra
Szergej Lavrov hozzátette, hogy a külügyminiszteri szinten a svájci Montreux városba szerdára összehívott tanácskozás nem egynapos lesz, csak elkezdődik, és a szíriai politikai csoportosulásokkal azt követően is folytatják a tárgyalásokat. Az orosz külügyminiszter megismételte Moszkva véleményét, amely szerint Teheránt, mint a megoldást komolyan befolyásoló tényezőt, be kell vonni a szíriai válság rendezésébe.

Hétfőn késő este, alig 24 órával azt követően, hogy bejelentette Irán meghívását, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár úgy döntött, hogy a szíriai válság békés rendezését célzó svájci konferenciát mégiscsak Irán nélkül tartják meg, mivel Teherán nem ért egyet azzal, hogy átmeneti nemzeti egységkormányt kell létrehozni.

Szergej Lavrov az orosz külpolitikát értékelő év eleji hagyományos nemzetközi sajtóértekezletén ravasznak nevezte az Iránnak szóló meghívás visszavonásának indoklását, és úgy vélte, hogy a történtek nem tettek jót az ENSZ tekintélyének. Az orosz diplomácia vezetője megjegyezte: azok az erők érték el az ENSZ főtitkáránál, hogy megváltoztassa döntését, amelyek arra törekszenek, hogy a genfi folyamat a Bassár el-Aszad vezette szíriai rendszer megdöntésével végződjön.

Az orosz külügyminiszter elmondta, Moszkvában azt remélik, hogy a Genf-2-nek elnevezett nemzetközi békekonferenciát követően elkezdődhetnek a tárgyalások arról is, milyen legyen az átmeneti időszak Szíriában.

Megállapította: Oroszország elégedett azzal, hogy a szíriai válság rendezésének, valamint az iráni atomenergia felhasználásának a kérdésében az ésszerűség és a nemzetközi jog alapelvei győztek.
Az orosz külügyminiszter a nap folyamán Svájcba utazik, és - mint a sajtóértekezleten részt vevő nyugat-európai újságírók elmondták - Lavrov amerikai kollégájával, John Kerryvel vacsorázik a Montreux-ben szerdán nyíló Szíria-konferencia előestéjén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását