2024. május 2. - Zsigmond
John Major volt brit miniszterelnök szerint "történelmi hiba" volt, hogy a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazáson a többség a kilépésre voksolt.
2017. február 28. kedd 06:35 - HírExtra
Az egykori konzervatív párti kormányfő a londoni Királyi Külügyi Intézet - székháza után közkeletű nevén a Chatham House - hallgatósága előtt hétfő este elmondott beszédében kijelentette azt is, hogy a Brexit-párti politikusok "irreális és túlzottan derűlátó jövőképpel hitegetik" a brit népet, a várható akadályokra csak legyintenek, és olyan lehetőségeket vázolnak fel, amelyek túlmennek minden ésszerű várakozáson.

John Major alig burkoltan súlyos bírálattal illette a Theresa May vezette jelenlegi konzervatív brit kormány hozzáállását az Európai Unióval folytatandó kilépési tárgyalásokhoz. Major szerint a hangulat máris komor, pedig "barátokkal sokkal könnyebb megállapodásra jutni, mint veszekedő szomszédokkal".

Kedvesség

"Egy kicsivel több kedvességgel és sokkal kevesebb olcsó retorikával igen sokat lehetne tenni az Egyesült Királyság érdekeinek védelméért" - fogalmazott a veterán tory politikus.



A Brexit-párti politikusok szerint az Európai Unión kívüli országok "sorban állnak", hogy kereskedelmi megállapodásokat köthessenek Londonnal. "Ez nagyon csábítóan hangzik, de a nemzetközi tárgyalásokon szerzett saját tapasztalataim alapján kételkedem az ilyen rózsaszínű bizakodásban" - fejtegette Major.

Hozzátette: bárki, aki őszintén hisz abban, hogy az Európai Unió mindent megad majd, amire Nagy-Britannia vágyik, és semmiféle árat nem szab cserébe, az "rendkívül naiv".

Nem lesz előnye

Major szerint csekély az esélye annak, hogy a kilépési tárgyalások eredményeként elérhető megállapodás ugyanazokat az előnyöket kínálhatja, mint Nagy-Britannia jelenlegi teljes jogú tagsága az EU egységes belső piacán.

John Major ezzel arra utalt, hogy a brit kormány ki akar vonulni az Európai Unió egységes belső piacáról is. Theresa May miniszterelnök hivatalos álláspontja szerint ez azért szükséges, mert ha London érvényesítené a teljes jogú belső piaci tagsághoz szükséges feltételeket, az olyan lenne, mintha Nagy-Britannia ki sem lépett volna az EU-ból.

Néhány napon belül Major a második volt brit miniszterelnök, aki súlyos aggályainak adott hangot a tavalyi EU-népszavazás eredménye és a Brexit-folyamat miatt.

Tony Blair egykori munkáspárti kormányfő az Open Britain nevű EU-párti kampánycsoport minapi rendezvényén mondott beszédében kijelentette: az EU-tagságról rendezett népszavazáson a választók anélkül szavaztak a kilépésre, hogy tudták volna, mivel jár majd a Brexit, ezért joguk van ahhoz, hogy meggondolják magukat.



Blair, aki 1997-ben John Majort váltotta a kormányfői tisztségben, közölte: külön intézményt hoz létre, amelynek feladata a brit közvélemény "állhatatos tájékoztatása" lesz a brit EU-tagság feladásának tényleges költségeiről, bemutatva, hogy a népszavazási döntés "hiányos tudásanyagra alapozva" született.

Hozzátette: támogatást kíván szerezni ahhoz is, hogy meg lehessen állítani "a rohanást a szakadék széle felé".
 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását