2018. április 23. - Béla

Törökország kieshet az Európa Tanácsból

Bár Törökország rendkívül korán csatlakozott az Európa Tanácshoz, ha népszavazást tart a halálbüntetésről, kikerülhet a nemzetközi szervezetből - mondta ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 aktuális csatornán vasárnap.
2017. május 8. hétfő 06:41 - HírExtra
 
Ifj. Lomnici Zoltán jelezte, az ENSZ-tagállamok nagy részében nincs halálbüntetés, Európában csak Fehéroroszágban van, és a világon mindenhol komoly viták tárgya. Az Európa Tanácsban pedig nem vehet részt olyan állam, amelyben ez a büntetési nem érvényben van - tette hozzá.

Ifj. Lomnici Zoltánt a műsorban arról is kérdezték, hogy Steffen Seibert, a német szövetségi kormány szóvivője pénteken bejelentette, ha Törökországban népszavazást tartanak a halálbüntetés végrehajtásáról, akkor Németországban az ott élő törökök nem vehetnek részt a referendumon.

Az alkotmányjogász véleménye szerint a konzulátusi szavazásokat nem lehet megakadályozni, még akkor sem, ha a szavazás tárgya a német alaptörvény értékeibe ütközik. Úgy folytatta: bár nem ismeri annak jogi lehetőségeit, hogy miként alkalmazhatnak egy ilyen súlyos diplomáciai konfliktust generáló eszközt, nem zárható ki, hogy ez történik. Azt mondta, ha Németország, Belgium is alkalmazza ezt a vétót, elindulhat a dominó-effektus.

Recep Tayyip Erdogan török államfő a tavalyi puccskísérlet után már korábban is világossá tette, hogy kész aláírni a halálbüntetés visszaállításáról szóló jogszabályt, ha a parlament így határoz. Az államfő a jogköreit kibővítő népszavazás óta ismét kiállt a halálbüntetés mellett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását