2024. május 8. - Mihály

Mennyibe kerül most egy intravitreális injekció beadása?

Ahogyan a modern orvoslás teljes területén, úgy a szemészetben is számos olyan megoldást dolgoztak ki a szakemberek, melyek egyre hatékonyabbak, és rövid idő alatt képesek javítani a páciensek életminőségén. Az intravitreális – azaz az üvegtestbe juttatott – injekció az egyik legkorszerűbb megoldás a szem betegségeinek a mérsékléseire, gyógyítására. Az eljárás kizárólag rendelőben és képzett szakember által végezhető.
2023. június 28. szerda 12:43 - HírExtra

Mi az intravitreális injekció? Miért van rá szükség?

Az intravitreális injekció egy speciális eljárás, amelyet a szembe történő gyógyszeradagolásra alkalmaznak. Ezt a módszert általában a retina betegségeinek kezelésére használják. A többi között megemlíthető az életkorral összefüggő makuladegeneráció, a retinális vénák elzáródása vagy a diabéteszes retinopátia. Az eljárás során a gyógyszert közvetlenül a szemgolyóba injektálják, hogy a hatóanyag a lehető legnagyobb hatásfokkal működhessen.

Az intravitreális injekcióra akkor van szükség, ha a betegség nem válaszol más kezelési módszerekre. Az ilyen típusú gyógyszerek hatékonyabb eredményt érhetnek el, ha közvetlenül az érintett területre kerülnek.

Kinek van szüksége intravitreális injekcióra?

Az intravitreális injekcióra elsősorban azoknak a betegeknek van szükségük, akik olyan szemproblémákkal küzdenek, amelyek befolyásolják a retina egészségét. A már említett makuladegeneráció, a retinális vénák elzáródása vagy a diabéteszes retinopátia olyan állapotok, melyekben a retina károsodása vagy gyulladása következik be, és amelyek idővel látáscsökkenést és akár vakságot is okozhatnak. Ezekben az esetekben az intravitreális injekció lehetőséget nyújthat a betegek számára a látásromlás megelőzésére vagy a már meglévő problémák kezelésére.

Milyen kockázatokkal és milyen előnyökkel jár az intravitreális injekció beadása?

Az intravitreális injekció beadásával járó kockázatok viszonylag alacsonyak, de lehetnek bizonyos mellékhatások és szövődmények. Az eljárás során felléphetnek fertőzések, vérzések vagy szemnyomás-növekedés, ami ritkán glaukómához vezethet. A problémák általában kezelhetők vagy megelőzhetők az orvos megfelelő felügyelete mellett.

Az intravitreális injekció előnyei közé tartozik az, hogy a gyógyszert közvetlenül a retinához juttatja el, így nagyobb koncentrációban és nagy hatékonysággal fejti ki hatását. Ez lehetővé teszi a betegek számára a látáscsökkenés lassítását vagy megállítását, valamint a látásromlás javítását. Az eljárás általában ambuláns alapon végezhető el, és a betegek gyorsan visszatérhetnek a mindennapi tevékenységeikhez az injekció után.

Fájdalmas-e az intravitreális injekció?

A beavatkozásban helyi érzéstelenítést alkalmaznak, hogy minimalizálják a fájdalmat és kellemetlenséget. A terület, ahol az injekciót beadják, elzsibbad, így a betegek általában nem éreznek fájdalmat az eljárás alatt. Néhány beteg enyhe nyomást vagy kellemetlenséget tapasztalhat az injekció beadásakor, de általában nem jár jelentős fájdalommal.

Mennyibe kerül most egy intravitreális injekció beadása?

Az intravitreális injekciók ára változó lehet. Függ a használt gyógyszer típusától és a kezelést végző orvos díjától. A tájékozódásban sokat segít a Budai Szemészet árlistája. Általában ezek az injekciók nem megfizethetetlen költséggel járnak, de mindenképpen érdemes felkeresni a szakrendelőt, hogy pontos információkat kapjunk az eljárás költségeiről és a lehetséges finanszírozási lehetőségekről.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását