2024. május 20. - Bernát, Felícia

Ezek a jó könyvelő legfőbb ismérvei

Bár azt, hogy milyen a jó könyvelő, leginkább az adott cég egyedi igényei és szempontjai befolyásolják, de azért akadnak olyan minimumok, amelyekből egy hosszú távra tervező vállalkozásnak nem szabad engednie.
2023. november 20. hétfő 13:44 - HírExtra

Felkészült és naprakész

Mivel az ügyvezetőknek van elég más problémája is, így nem nagyon jut sem idejük, sem energiájuk arra, hogy utánajárjanak annak, mit hogyan kell lekönyvelni, és milyen adózási problémák, illetve megoldások merülnek fel egy-egy üzlet kapcsán. 

Ezért is érthető meg az a https://kecskemetallas.hu/allasok/penzugy-szamvitel-kontrolling aloldalon meghirdetett álláshirdetések szövegezésében is számtalanszor felmerülő igény, hogy az ideális jelentkező technikailag és szakmailag is felkészült legyen.

Foglalkozik a vállalkozással

Az ideális könyvelő felméri és követi, hogy a vállalkozás, ahol dolgozik, mivel foglalkozik, milyen ügyleteket szokott lebonyolítani, és ezek közben milyen fajta költségek és bevételek szoktak felmerülni.

Abban az esetben pedig, ha ezekben változást érzékel - mondjuk az árubeszerzéshez kapcsolódóan felmerült vámköltség is -, akkor azt egyből jelzi az ügyvezető felé, ami megalapozza a bizalmat kettejük között. Ez pedig elengedhetetlen annak elkerüléséhez, hogy az egyes kérdések drága problémákká, büntetésekké váljanak.

Tanácsokat ad

A fentieken túl az is a jó könyvelő ismérvei közé tartozik, hogy megosztja a tapasztalatait a munkaadójával, és javaslatokat tesz azzal kapcsolatban, hogy milyen változtatásokat lenne érdemes megfontolni, vagy melyek azok a költségek, amelyekre érdemes lenne odafigyelni.

Továbbá előfordulnak olyan esetek is, amikor az adózással kapcsolatban adnak tanácsot. De igyekeznek felhívni az ügyvezetők figyelmét arra, hogy ez soha nem helyettesíti szakképzett adótanácsadó véleményét. Ezeknek a szakembereknek ugyanis átfogó és egyben részletekre kiterjedő rálátása van a teljes magyar adózási rendszerre.

Csendben és precízen dolgozik

Nincsenek büntetések, és ellenőrzésekre is csak véletlenszerűen kerül sor - ezek a dolgok jelzik, hogy a könyvelő a háttérben mindent kézben tart és precízen dolgozik. Időben beküldi a bevallásokat, és a befizetendő adóval is minden rendben van.

Ehhez viszont szükség van arra, hogy rend legyen a dokumentumok terén. A könyvelő felelősségei közé tartozik tehát az is, hogy megtanítsa a munkatársainak, milyen rendszerben gyűjtsék a dokumentumaikat, különösen a szigorú számadásúakat. 

A cikk befejezéseképpen a fentebb leírtakat mindenképpen szeretnénk még azzal kiegészíteni, hogy a jó és sikeres kapcsolathoz mind a két félre szükség van. Nem egy olyan cégvezetővel találkoztunk már, akinek azért kellett új könyvelőt keresnie a vállalkozáshoz, mert a korábbi munkatárs teljesen besokallt attól, hogy mindig késve küldte a könyvelési anyagot, vagy elfelejtette befizetni az adókat.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását