2024. május 19. - Ivó, Milán

Kalap - vadászathoz alap

A vadászatra alkalmas fejfedőket nem lehet egy kalap alá venni bármely más kalappal, hiszen esetükben nem akármilyen útszéli sapkáról, hanem különleges, sok feladatot ellátó ruhadarabokról van szó, hogy az esztétikai szerepüket ne is említsük.
2023. december 12. kedd 17:06 - HírExtra

Az alábbiakban abban próbálunk segítségedre lenni, hogy a számodra leginkább megfelelő darabot választhasd. Íme néhány hasznos szempont.

A vadászkalap szerepe

A Halcapone kínálatában kapható vadászkalapok univerzálisak, hiszen télen segítenek melegen tartani a fejet, megakadályozván a hőveszteséget, nyáron pedig éppen a kánikula ellen védenek.

Emellett pedig, mint minden más, vadászatra készült ruhadarabnak, az álcázásban is komoly szerepük van, és nemcsak a rejtőszínnek köszönhetően, hanem a kialakításuk és a rajtuk lévő minták segítségével az arc, illetve a fej körvonalát is elmossák, ezzel is zavarva a zsákmány észlelését, melyhez ennek köszönhetően sokkal közelebb merészkedhetsz.

Az igazán jó vadászkalap karimája nemcsak a Nap kellemetlen, vakító sugaraival szemben jelent védelmet, hanem a karistoló bokrokkal, cserkészés közben visszacsapódó ágakkal szemben is. És akkor azt még meg sem említettük, hogy sok modellnek víztaszító képessége is van, ami nagy szolgálatot tehet nedves, párás időjárás esetén.

Mikor és hol vadászol?

Bár egy vadászkalap nagyon sokoldalú lehet, azért érdemes átgondolnod, mikor és hol vadászol a leggyakrabban, és ehhez igazítanod a vásárolandó vadászkalappal szembeni elvárásaidat.

Az sem mindegy, hogy milyen stílusban vadászol: ülsz hosszú, méla lesben, vagy inkább a mozgalmas vadásztúrákat kedveled. Előbbi esetben a hőtartás és az álcázás elsődleges kritérium, utóbbi esetben pedig a nedvszívás, illetve a légáteresztés lesznek igazán hasznos tulajdonságok.

Hogyan válassz vadászkalapot?

Szerencsére az egyes vadásztípusokat a gyártók is remekül ismerik, így könnyedén találhatsz híresen jó vízlepergetéssel bíró modellt, vagy éppen UVA+UVB védelemmel ellátott, remek légáteresztő, kifordítva narancs jelzőszínes modellt is, ami csodálatos választás túrázáshoz.

A karimaszélesség pontos megválasztása perdöntő lehet, hiszen a célzásban közvetlenül a kalapnak ez az eleme van legnagyobb segítségedre.

Mivel hosszan, órákon át folyamatosan a fejeden van, rendkívül fontos, hogy a kalap lélegezzen, ez általában hálós anyagokkal érhető el, de a szövött anyagok is képesek lehetnek erre, és ezek a napvédelemben is jobban teljesítenek.

Mint tudjuk, a test hűtése alapvetően úgy működik, hogy a kiválasztott verejték a bőrfelületről elpárolog, ezáltal csökkentve a felület hőmérsékletét. Ezt a folyamatot nevezzük párologtató hűtésnek. Fontos, hogy a kalap készítői ezt a létfontosságú folyamatot, mely aktív tevékenysége közben óhatatlanul bekövetkezik, segítsék a kalap kialakításával és az anyagválasztással.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását