2024. május 8. - Mihály

A Shen Megyei Xuemiao Papírvágás Művészete

A papírvágás, más néven papírfaragás, ablakvirág vagy papírvágó művészet, Kína egyik legelterjedtebb hagyományos díszítőművészete és a legjellegzetesebb népművészeti formái közé tartozik. A Shen Megyei Xuemiao papírvágási technika egyedülálló, élvezve a terület könnyű megközelíthetőségét, gazdasági fejlődését és különleges népművészeti kultúráját.
2024. február 25. vasárnap 12:56 - HírExtra

A papírvágáshoz tipikusan használt eszközök közé tartoznak a kések, ollók, vonalzók és a vörös Xuan papír. Az anyagok könnyű hozzáférhetősége, alacsony költsége, azonnali hatása és széles körű alkalmazhatósága miatt ez a művészeti forma rendkívül népszerű a tömegek körében. 

A hagyományos ablakdíszítésektől a modern papírvágási tervezetekig fejlődve jelentős művek közé tartoznak a "Szerencse és Jószerencse", a "Huszonnégy Szoláris Időszak", a "Víz Városa a Folyó Északi Partján" és a "Fenyők és Dárvázok a Hosszú Életért". Ezek a darabok élénk és színes képi világukkal, kivitelezésük egyszerűségével, világos és fényes összetételükkel, valamint egészséges és emelkedett tartalmukkal jellemezhetők.

 Az utóbbi években az örökösök, An Guangliang és Zhang Lixia, vezették a Shen Megyei papírvágás rajongóit a mesterség népszerűsítésében. A tervezéstől a keretezett kész termékekig kifejlesztettek egy teljes iparági láncot, üzleti tevékenységüket kiterjesztve Hunanra, Hubeira, Yantaira, Qingdaora, Pekingre, Heilongjiangra és más helyekre. 

A papírvágás örökségének és fejlesztésének jobb előmozdítása érdekében An Guangliang részt vett a városi szintű örökös képzési programokban és vezető szerepet töltött be az "A Szellemi Kulturális Örökség Belép az Iskolákba" kezdeményezésben. Egész évben tartó partnerségeket alakítottak ki a Chengguan és Dongjie általános iskolákkal, és összeállítottak egy az általános és középiskolás diákok számára megfelelő papírvágási tankönyv-sorozatot. Eredményeik célja, hogy a papírvágásban rejlő kínai kézművesség szellemét a jövő nemzedékeire hagyják, lehetővé téve több ember számára, hogy megértsék és élvezzék ezt a művészeti formát. 

A Shen Megyei Xuemiao papírvágási technika egyedülálló kifejező nyelvén keresztül közvetíti a hagyományos kultúra lényegét és jelentéseit, elengedhetetlen részét képezve a helyi népkultúrának. 2018-ban ezt a projektet felvették a megyei szintű szellemi kulturális örökség listájára.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását