2024. május 14. - Bonifác

Magyarország-Görögország 3-2

Az első félidő még nem volt tökéletes, legfeljebb bíztató. Aztán a bekapott gól után a magyar együttes a második játékrészben kemény támadásokat vezetett, és röpke negyedóra alatt eldöntötte a mérkőzést. Elsősorban Huszti volt kirobbanó formában, de a Haj
2008. május 24. szombat 21:07 - Hírextra
Az Európa-bajnok Görögország legyőzésével mutatkozott be a magyar labdarúgó-válogatott kispadján a holland Erwin Koeman szövetségi kapitányként.

A magyar válogattot egy éven belül - barátságos mérkőzésen - legyőzte az aktuális világ- (Olaszország, 3-1) és most Európa-bajnokot is.

A magyarok 1987. október 14. után nyertek ismét Görögország ellen. Huszonegy évvel ezelőtt Eb-selejtezőn győztek, Budapesten 3-0-ra.

A Puskás Ferenc Stadionban rendezett barátságos találkozó előtt Dunai Antal, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szakmai alelnöke 50. válogatottsága alkalmából köszöntötte Gera Zoltánt és Dárdai Pált.

Eredmény:
Magyarország-Görögország 3-2 (0-1)

Puskás Ferenc Stadion, 8000 néző, v: Blom (holland)
gól: Dzsudzsák (47.), Juhász (59.), Vadócz (63.), illetve Amanatidisz (45.), Liberopulosz (92.)
sárga lap: Hajnal (45+1.), illetve Katszuranisz (45+1.)

Magyarország:

Fülöp Márton - Szélesi Zoltán, Vanczák Vilmos, Juhász Roland, Lőw Zsolt - Dárdai Pál, Vadócz Krisztián - Gera Zoltán (Koltai Tamás, 90.), Hajnal Tamás (Orosz Péter, 83.), Dzsudzsák Balázs - Huszti Szabolcs

Görögország:

Antoniosz Nikopolidisz (Konsztantinosz Halkiasz, 22.) - Georgiosz Szeitaridisz (Lukasz Vintra, 65.), Traianosz Dellasz (Hrisztosz Patszacoglu, 65.), Szotiriosz Kirgiakosz, Vaszilosz Toroszidisz - Paraszkevasz Antszasz, Angelisz Baszinasz (Nikolaosz Liberopulosz, 79.), Kosztantinosz Katszuranisz - Angelosz Hariszteasz, Teofanisz Gekkasz (Georgiosz Szamarasz, a szünetben), Jannisz Amanatidisz (Sztiljanosz Jannakopulosz, a szünetben)

I. félidő:
19. perc: Dárdai futott el a jobb szélen, beadása után Huszti 8 méterről a jobb sarok mellé csúsztatta a labdát.
22. perc: Nikopolidisz rúgta hosszan előre a labdát, majd a combjához kapott és jelezte, nem tudja folytatni a játékot. A helyét Konsztantinosz Halkiasz foglalta el a kapuban.
24. perc: Dárdai szerelte Baszinaszt 23 méterre a kaputól, majd egyből lőtt, Halkiasz a léc fölé tolta a labdát.
34. perc: Hajnal baloldali szögleténél Halkiasz rosszul számította ki a labda ívét, "aláfutott", de Vanczák a kapu mellé csúsztatott.
37. perc: Katszuranisz végzett el gyorsan egy szabadrúgást a felezővonaltól, az előreívelt labdát a kapujából a tizenhatoson kívülre kifutó Fülöp Hariszteasz elől csukafejessel továbbította az oldalvonalon túlra.
45. perc: Katszuranisz ívelt a tizenhatoson belülre, Gekkasz nem találta el a labdát, Vanczák röviden szabadított fel, s Amanatidisz a hálóba passzolt (0-1).
45+1. perc: Gera, majd Hajnal és Katszuranisz akaszkodott össze az oldalvonalnál, a görög játékos ellökte a magyar középpályást. A két együttes játékosai lökdösődni kezdtek, a játékvezető - miután asszisztense segítségével helyreállította a rendet - két sárga lapot osztott ki.

II. félidő:
47. perc: Gera passzolt középre, Dzsudzsák maga elé tette a labdát, majd 20 méterről a jobb sarokba lőtt (1-1).
59. perc: Huszti ívelt be szabadrúgást a görög tizenhatoson belülre, a berobbanó Juhász 10 méterről a jobb sarokba fejelte a labdát (2-1).
63. perc: Huszti ívelt át szabadrúgást a jobb szélről a hosszú oldalra, Juhász visszafejelte a labdát középre, Szélesi bólintott kapura, ezt még hárította a kapus, de Vadócz közelről a hálóba továbbított (3-1).
65. perc: görög "kisszöglet" után Baszinasz ívelte be a labdát, amit Kirgiakosz a kapufára fejelt.
68. perc: Hajnal 19 méterről lőtt kapura, Halkiasz a bal felső sarok elől mentett szögletre.
72. perc: Huszti passzolt Hajnalhoz, akinek 20 méteres lapos lövése alig kerülte el a jobb sarkot.
92. perc: görög szabadrúgás után a visszafejelt labdát a csereként beállt, s üresen érkező Liberopulosz bólintotta közelről a hálóba (3-2).

Bátran kezdett a magyar válogatott, amely már a görög tizenhatosnál letámadta ellenfelét és ezzel többször sikerült megzavarni a vendégvédőket. A magyarok gyors, rövid passzokkal építették támadásaikat, általában el is jutottak a kapu közelébe, de az utolsó átadás általában nem volt pontos, ezért kevés helyzet alakult ki. A görögök kényelmesen futballoztak, amikor ritmust váltottak, akkor pillanatok alatt a magyar védelem mögé kerültek, ezt azonban csak elvétve tették meg. Az utolsó percben egymásra vártak a hazai védők, ezt kihasználva jutottak előnyhöz a vendégek.

A második játékrészt remekül kezdték a házigazdák, Dzsudzsák révén egyenlítettek. A folytatásban is Erwin Koeman együttese irányított és négy percen belül újabb két gólt szerzett. A vendégek ekkor megpróbáltak ritmust váltani, de csak a kapufát tudták eltalálni. A felszabadultan játszó házigazdák több tetszetős támadást is vezettek a kedvüket vesztő görögök ellen és második félidei jobb teljesítményükkel megérdemelten nyertek.

Erwin Koeman (a magyar válogatott szövetségi kapitánya):
"Motíváltak voltunk, ez a győzelem nagyon sokat jelent a csapatnak. Talán néhány embert meglepett, hogy Huszti volt a támadónk, de én nem véletlenül küldtem őt előre. Minden játékos szászszázalékot nyújtott, Husztit azért emelném ki közülük, mert nem a megszokott posztján játszott, és az új feladatát is kiemelkedően oldotta meg.

Otto Rehhagel (a görög válogatott szövetségi kapitány):
"Mi azt hittük, barátságos meccset játsszunk, a magyarok úgy küzdöttek, mintha az Európa-bajnokságon lennének. Ellenfelünk nagyon jól játszott, agresszív volt, és megmutatta az összes hibánkat. Ez a vereség időben jött figyelmeztetés, rengeteget kell még dolgozni, ha sikeresek akarunk lenni az Eb-n."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását