2024. május 4. - Mónika, Flórián

A Weekendé a legjobb forgatókönyv

A Weekend, Tóth Csaba és Gál Péter munkája kapta a legjobb kelet-európai forgatókönyv díját a Central European Pitch Forum (CEPF) rendezvényén Pécsett - tájékoztatta a Moveast filmfesztivál sajtóirodája csütörtökön az MTI-t.
2007. október 4. csütörtök 20:47 - Hírextra

A filmes seregszemle keretében megtartott játékfilmes és televíziós forgatókönyvírással foglalkozó eseményen Loop című scriptje alapján Madarász István mutatta be a legjobb rövid prezentációt, azaz pitch-et - közölte Tóth Krisztina.

A legjobb forgatókönyv díjával a Svájcban élő macedón Mitko Panov, a nemzetközi zsűri különdíjával pedig az olasz Paolo Poti távozhatott Pécsről.

"A pitchfórum nem más, mint egy nemzetközi filmötlet-börze" - idézte a sajtóiroda Krigler Gábor, a háromnapos szakmai fórum főszervezőjének szavait.

Rámutatott arra: az esemény a térségben először "hozta össze" a régió legtehetségesebb fiatal forgatókönyvíróit Európa prominens producereivel, abban a reményben, hogy határokon átívelő munkakapcsolatok és szakmai ismeretségek alakulnak ki, amelyek előrelendítik a kontinens és szűkebb környezetünk filmiparát.

A beküldött forgatókönyvek alapján az előzsűri májusban választotta ki a programban résztvevő tizenkét munkát. A CEPF zsűrije ezután részletes szakmai véleményt írt a tucatnyi scriptről, így a pályázók egy érettebb változattal készülhettek a fórumra.

Az öt magyar résztvevőn kívül három lengyel, valamint egy-egy szlovák, macedón, olasz, holland, brit, spanyol, német író mutatkozhatott be a nemzetközi zsűrinek: a görög Christina Kallasnak, a lengyel Maciej Karpinskinak, a brit Richard Kwietniowskinak, valamint az olasz Giovanni Robbianónak.

A háromnapos, Pécsett megrendezett fórum zárónapján, szerdán a résztvevők mindössze 5 percet kaptak arra, hogy egy 15 fős produceri testület előtt "eladják" forgatókönyvüket.

"Egy vadásztársaság kirándul Erdélyben. Meglehetősen arrogánsan viselkednek a csángókkal, súlyos sértéseket vágnak a fejükhöz, amit ezek a derék emberek ősi törvényeik szerint torolnak meg, a feszültség gyilkosságig fajul" - összegezte a Weekend történetét Tóth Csaba, az egyik szerző.

Mint hozzátette, egy polgári jogi ügyvéd is szerepel a filmben, így mutatják be, hogy a jogi gyakorlat sokszor ütközik a természetes erkölcs diktálta szabályokkal.

A fórummal kapcsolatban Tóth Csaba megjegyezte: "a zsűri előtt a thriller-vonalat emeltük ki a történetből, mert úgy gondoltuk, a producerek számára ez a legizgalmasabb, a leginkább eladható".
Hozzátette: valószínűleg könnyebben fognak szerződést kapni, már most több producer megkereste őt és Gál Pétert, így van esély arra, hogy 2009 február elején már nemcsak papíron, hanem a filmvásznon is létezni fog a vadásztársaságot "felmorzsoló" Weekend.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását