2024. május 4. - Mónika, Flórián

A növények másként érzékelik a fényt

A növények egészen másként érzékelik a helyiségek fényviszonyait, mint az emberek - állítják az egyik kertészeti szakkiadvány szerkesztői. Ezért nem mindegy, hogy milyen növények kapnak helyet a sötét sarkokban.
2007. november 16. péntek 15:13 - Hírextra
Az ablaktól távolodva, a szoba belseje felé hatványozottan csökken a fényerősség: egy méterre már csak 60-70, két méterre pedig csupán 20-30 százalék a megvilágítás mértéke. További egy-két méterrel távolabb pedig már kevesebb mint 10 százalékkal lehet számolni - olvasható a kertészeti témájú füzetben.

A sötét sarkokat kedvelő újdonságok között olyan növényeket kínálnak a kertészetek, mint az újra divatba jött anyósnyelv (Sansevieria), a vadkakaó (Pachira aquatica) a zebralevél (Calathea), az alokázia (Alocasia) a sárkányfák különböző fajai (Dracaena marginata), a karéjos zámia (Zamia furfuracea) vagy a nagyon divatos pozsgalevél (Zamioculcas zamiifolia).

A homályos sarkoknak is van tehát előnye: itt a fűtőtest nem ontja a cserepes kedvencekre a száraz, meleg levegőt, a függöny nem akad bele a levelekbe és az ablakot is gond nélkül ki lehet nyitni. Sőt, olykor sikeresebben fejlődhetnek a felsorolt szobanövények - állítják a kertészek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását