2024. április 26. - Ervin

New York-ban nem elég jónak lenni

New Yorkban nem elég csupán jónak lenni, a kiváló kulturális produkciókat úgy is kell kommunikálni, hogy megkerülhetetlenek legyenek - mondta Orsós László Jakab, a New York-i Magyar Kulturális Intézet vezetője az MTI-nek.
2007. december 22. szombat 13:11 - Hírextra

Orsós László Jakab - aki harmadik éve vezeti az intézetet - kifejtette: a legfőbb cél "láthatóan és érzékelhetően integrálódni a város kultúrájába". Az intézet legfontosabb missziója, hogy a magyar művészeket valóságos, ne pedig egy elzárt közegbe helyezze bele. Ezért olyan intézményekkel, fesztiválokkal és konferenciákkal dolgoznak együtt, ahol megalapozott diskurzus folyik.

"Az idén ez nagyon jól sikerült" - mondta. Együttműködtek a New York Public Libraryvel, amely meghatározó intézmény a város szellemi életében. Együtt dolgoztak a PEN World Voices írófesztiváljával, valamint a Dumbo művészeti fesztivállal, amelynek Magyarország volt a vendége.
Ezenkívül rendeztek két nagyobb kiállítást, amelyekre magyarokon kívül másokat is meghívtak. A My Country című kiállításon emigráns művészek "vallottak" saját országukhoz való viszonyukról; a rendezvényt a Village Voice mérvadó értelmiségi hetilap a tavaszi időszak legjobb kiállításának választotta.

Nemrégen ért véget a The Other City című román-szlovén-magyar közös kiállítás, amelyen a művészek az építészettel foglalkoztak. Ennek is kedvező közönségvisszhangja volt.
"Számolnak velünk és ismernek bennünket, a város meghatározó producerei és intézményvezetői tudják, hogy itt vagyunk" - mondta, utalva arra, hogy az intézet tevékenységét a kritikákon, a sajtónyilvánosságon túl leginkább talán az legitimálja, hogy hányan ismerik.

Arra a kérdésre, mi a legfőbb nehézség munkájában, úgy felelt: New York. Szerinte "mitizálás nélkül" elmondható, hogy a kulturális misszió szempontjából ez nagyon nehéz hely. Egy nagy város, hatékony és sűrű programokat bonyolító intézményekkel. A New York-i közönség ráadásul végtelenül elkényeztetett, hiszen szinte minden művész ide törekszik.

"Mi csak az egyik szereplője vagyunk ennek a játéknak, és nagyon ösztönző feladat jól kommunikálni azt, amink van" - mondta.

Kijózanító tapasztalatnak nevezte, hogy nem elég csupán jónak lenni. Ennél többre van szükség: úgy kell tudni interpretálni a művészeti tárgyakat, hogy azokon fogást találjon egy adott intézmény, producer vagy szerkesztő. A produkciókat úgy kell kommunikálni, hogy megkerülhetetlenek legyenek - fogalmazott.

Tapasztalata szerint Magyarországról leginkább kortárs zeneszerzők "adhatók el", az irodalom viszont csak kis mértékben, mert kevés mű olvasható angol fordításban.

Január közepén nyílik meg a következő kiállítás New Yorkban élő magyar származású képzőművészek részvételével. Később vendégük lesz Esterházy Péter és a Lincoln Centerben magyar színházi társulatok lépnek fel. Rendeznek egy retrospektívet Forgács Péter és Tarr Béla alkotásaiból a Harvard Egyetemen, San Franciscóban pedig egy Bartók-feldolgozást szerveznek. Ezenkívül megjelennek a PEN fesztiválján és már készülni fognak a 2009-es amerikai magyar kulturális évadra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását